Ugrás a fő tartalomra

Crunchbang

Egy ideje (pontosabban kb 3-4 hónapja) aktív tagja vagyok a Crunchbang szűk, ám folyamatosan bővülő, és nagyon lelkes közösségének.

Benyomásaim:
Nem hittem volna, hogy egy külföldi fórumon angolul jobban érezhetem magam, mint egy hazai Linuxos portálon, de ez van. Az emberek nagyon jó fejek, és segítőkészek.

Hogy ne csak a közösségről írjak:
Maga a rendszer egy minimalista kialakítású ablakozóra épül (Openbox)
Nemrég olvastam valahol, hogy nem lehet a tálcán eligazodni, meg ilyesmi, de ez nem igaz!
Akit egyszer elkap a #! őrület, az hamarosan azon kapja magát, hogy a Geditben szerkeszti
a Tint2 beállításait, bash szkripteket írogat az automatikus indításokhoz, nem rest hastnálni a parancssort, és mindezt nem szenvedve, hanem széles mosollyal az arcán, az általában tökéletes végeredmény tudatában.
Nem tudom, a #! kinek az agyából pattant elő, de kétségtelen, hogy valami friss ropogós érzést hozott a túlpuffasztott Ubuntu alapú disztrók közé.
Akit esetleg érdekel ez a nem csillivilli kockapörgetős compiz lángoktól tobzódó, ám nagyon kézreálló, és fürge disztró, azoknak íme néhány link:

A jelenlegi asztalom:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost
Egy két hasznos link a tweakhez:
http://crunchbanglinux.org/wiki/change_the_default_language

http://crunchbanglinux.org/wiki/theming

De a fórumban is lehet bátran böngészni, mert sok a hasznos info...
Na most megyek, mert mindjárt kezdődik a Csillagkapu Atlantisz!!!! :-D

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

openSUSE 42.2

Folytatódik openSUSE használatom története..

Ami azóta történt:

Már nem csak virtuálisan használom, hanem élesben
Már nem a 42.1-et, hanem a 42.2-t.

Eredetileg Xfce-vel telepítettem fel, de "ránéztem" a KDE 5.9.3-ra (remélem helyesen írtam a verziószámot). Eddig minden rendben. Boot idő kiváló, apró szokásos openSUSE-s óvintézkedések listája telepítés után:

1. Azonnal felvenni a packman repót
2. Telepíteni a kodekeket
3. KDE esetén belőni, hogy a VLC backendet használja
4. A network settingsben beállítani, hogy ne a Wicked, hanem a Network manager kezelje a hálózatot. (a boot idő igy SSD-vel lerövidül kb 9-10 másodpercre, az előzőleg 40(!!!) másodpercről). Mert az van, hogy bootkor a wicked vacakol a nettel, és ez sokáig tart neki.

Továbbra is negatívum/vagy nem tudom hova tegyem:

Yast....... Váááá annyira jó, hogy van egy GUI tool, amin lehet csesztetni a dolgokat, de néha annyira nehézkes.. És szénné pörgeti a procit egy laza szoftvermenedszer indítás is. Mondjuk ez az egés…

openSUSE Leap 42.1 What a bummer...

openSUSE újra és újra visszatér a gépre..

Nemrégiben lehetőségem volt gépet bővíteni, ezért gondoltam a megnövekedett háttértárnak hála, no meg, mivel először van SSD-m, kipróbálom megint az openSUSE-t. Az SSD-re való telepítésről eddig bibliányi anyagot olvastam. Majd azt a végkövetkeztetést vontam le, hogy:
- btrfs-ben alapból van autotrim - azért nem árt a /var, valamint a /tmp mappákat külön kezelni (mivel van HDD, ezért arra áttenni) Így is tettem. Bár így utólag elgondolkodva, lehet, hogy paranoid vagyok. A fórumon (hup) sokan azt írták, hogy felesleges para ez az SSD partícionálgatás, mert mire az írási lehetőségeinek végére ér, addigra úgyis vesz az ember nagyobbat. Mindegy, én azért még a / partíciójának becsekkoltam telepítés közben a noatime opciót is. Mert hogy ezt szépen lehet grafikus felületen ma már.
Na de a lényeget: Az openSUSE-nak legutóbb a 13.2  kiadását használtam hosszabb távon. Azóta egyszer próbáltam a Leap-et, de akkor még nem nyerte el a tetszésemet az új K…

openSUSE 42.1 A kaland folytatódik..

Kisebb balfékségem története:

Ma belefutottam egy érdekes hibába, bár valószínűleg én magam okoztam. Tegnap, mielőtt kikapcsoltam volna a gépet kipróbáltam/ki szerettem volna próbálni, milyen a Gnome az openSUSE Leap-en,  most hogy már SSD-ről fut a cucc, de el sem indult, de mivel már este volt, nem volt vele kedvem sokat xarakodni, szóval gondoltam jól van, akkor gyalu minden ami csak Gnome, gdme le, lightdm vissza.. Szóval vissza a jó öreg stabil Xfce-hez. No nem mintha a Gnome nem lenne az, csak mivel már megpiszkáltam a rendszert(volt csomag, aminél terjesztőt váltottam((vendor change))), így nem volt kedvem kibogozni a függőségi hibákat, csak. A lényeg, hogy valószínűleg szétcseszte azaz átállítgatta a pulseaudio configot a nagy Gnome uninstall, ezért Firefoxban a videók, Deadbeefben meg a zenéim mentek dupla sebességgel, hang nélkül(Deadbeefben dupla sebességgel ment a progressbar). Beírva a "double speed audio and video playback linux" kifejezést a gugliba, ezt dobt…