Ugrás a fő tartalomra

Mucommander mint alternatíva

Ma a Mucommandert mutatom be.

A Mucommander egy multiplatformos java alapú kétpaneles fájlkezelő.
Telepítése egyszerű, a weboldalról letölt:

http://www.mucommander.com/index.php#download

mucommander_site.png (131 KB)

duplakatt, telepít (linuxon gdebi felteszi, vagy a yast, vagy amit akartok :-D), majd a menüből elindít (spotlight->mucommander), (gnome-do->mucommander) és örül, mert már megy is. Egy szép diszkrét splashscreen után indul is. A felépítése nagyon egyszerű, szinte "avittos" de én pont ezért szeretem. Különben is, ez legalább freeware, nem úgy, mint a TC... Akinek fontosabb a stabil működés, mint az eyecandy(szemcukor, alias cicoma) az nagyon elégedett lehet a mindennapi használatával. Ezt most azért mondom, mert bár nem kenyerem a fikkantás, de vettem már olyan appot (Forklift//Mac-en) ami nagyon sok funkciója ellenére nem ér semmit, mert mindig lefagy, pedig az még a bluetooth eszközöket is csatolja alapból... Na mindegy, most a Mucommanderrel foglalkozunk..

Első indításkor a progi megkérdezi, hogy milyen legyen a megjelenése, ami nem egy hatalmas nagy feature, mégis kedves gondolat, hogy megjelenésében igazodni próbál a futtatókörnyezethez. A panelek a megszokott módon helyezkednek el, nincs semmi különleges. Aki használt már gnome-commandert az egyből fel is fedezi, hogy nem kell "entert" nyomogatni, mert elég egy jobbra-nyíl, balra-nyíl (na meg a fel-le) kombót használnumk a navigációhoz, ami marha gyors használatot tesz lehetővé. Az alkalmazás ismeri az NFS, SMB, FTP, SFTP, HTTP protokollokat így jól használható a mindennapokban. Egyetlen hátrányaként csupán azt tudnám a szemére hányni, hogy nincsenek benne tabok, bár akinek elegendő általában egy ablak, az nem fogja hiányolni, ha mégis kevés lenne, akkor nyugodtan indíthatunk még egy ablakot belőle. A Mucommander alapból tud magyarul, nem kell tehát még nyelvi fájlokért kutakodnunk, mint egyéb más fájlkezelők esetében.
Végül egy-két shot:

mucommender1.png (429 KB)mucommander2.png (480 KB)mucommander3.png (470 KB)

Tehát, ha egy minden platformon elérhető fájlkezelőre vágysz, itt a Mucommander... Hát ennyit bírtam írni egy fájlkezelőről, remélem arra elég, hogy lássátok, van erre is ingyenes megoldás, csak keresni kell.. Legközelebb nem is tudom mi legyen... hmmm mondjuk vesézzük ki még jobban a fájlkezelő témát? Nem! Inkább legközelebb a kedvenc Messenger-kliensemet fogom boncasztalra tenni. Persze megpróbálom jobban is kivesézni a dolgot, mint most.

Megjegyzések

  1. "A Mucommander egy kétpaneles fájlkezelő, Mac-re, Windowsra, és vannak Linuxra is csomagok."

    Csak a telepitoje van, a program maga javaban irodott.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

openSUSE 42.2

Folytatódik openSUSE használatom története..

Ami azóta történt:

Már nem csak virtuálisan használom, hanem élesben
Már nem a 42.1-et, hanem a 42.2-t.

Eredetileg Xfce-vel telepítettem fel, de "ránéztem" a KDE 5.9.3-ra (remélem helyesen írtam a verziószámot). Eddig minden rendben. Boot idő kiváló, apró szokásos openSUSE-s óvintézkedések listája telepítés után:

1. Azonnal felvenni a packman repót
2. Telepíteni a kodekeket
3. KDE esetén belőni, hogy a VLC backendet használja
4. A network settingsben beállítani, hogy ne a Wicked, hanem a Network manager kezelje a hálózatot. (a boot idő igy SSD-vel lerövidül kb 9-10 másodpercre, az előzőleg 40(!!!) másodpercről). Mert az van, hogy bootkor a wicked vacakol a nettel, és ez sokáig tart neki.

Továbbra is negatívum/vagy nem tudom hova tegyem:

Yast....... Váááá annyira jó, hogy van egy GUI tool, amin lehet csesztetni a dolgokat, de néha annyira nehézkes.. És szénné pörgeti a procit egy laza szoftvermenedszer indítás is. Mondjuk ez az egés…

openSUSE Leap 42.1 What a bummer...

openSUSE újra és újra visszatér a gépre..

Nemrégiben lehetőségem volt gépet bővíteni, ezért gondoltam a megnövekedett háttértárnak hála, no meg, mivel először van SSD-m, kipróbálom megint az openSUSE-t. Az SSD-re való telepítésről eddig bibliányi anyagot olvastam. Majd azt a végkövetkeztetést vontam le, hogy:
- btrfs-ben alapból van autotrim - azért nem árt a /var, valamint a /tmp mappákat külön kezelni (mivel van HDD, ezért arra áttenni) Így is tettem. Bár így utólag elgondolkodva, lehet, hogy paranoid vagyok. A fórumon (hup) sokan azt írták, hogy felesleges para ez az SSD partícionálgatás, mert mire az írási lehetőségeinek végére ér, addigra úgyis vesz az ember nagyobbat. Mindegy, én azért még a / partíciójának becsekkoltam telepítés közben a noatime opciót is. Mert hogy ezt szépen lehet grafikus felületen ma már.
Na de a lényeget: Az openSUSE-nak legutóbb a 13.2  kiadását használtam hosszabb távon. Azóta egyszer próbáltam a Leap-et, de akkor még nem nyerte el a tetszésemet az új K…

openSUSE 42.1 A kaland folytatódik..

Kisebb balfékségem története:

Ma belefutottam egy érdekes hibába, bár valószínűleg én magam okoztam. Tegnap, mielőtt kikapcsoltam volna a gépet kipróbáltam/ki szerettem volna próbálni, milyen a Gnome az openSUSE Leap-en,  most hogy már SSD-ről fut a cucc, de el sem indult, de mivel már este volt, nem volt vele kedvem sokat xarakodni, szóval gondoltam jól van, akkor gyalu minden ami csak Gnome, gdme le, lightdm vissza.. Szóval vissza a jó öreg stabil Xfce-hez. No nem mintha a Gnome nem lenne az, csak mivel már megpiszkáltam a rendszert(volt csomag, aminél terjesztőt váltottam((vendor change))), így nem volt kedvem kibogozni a függőségi hibákat, csak. A lényeg, hogy valószínűleg szétcseszte azaz átállítgatta a pulseaudio configot a nagy Gnome uninstall, ezért Firefoxban a videók, Deadbeefben meg a zenéim mentek dupla sebességgel, hang nélkül(Deadbeefben dupla sebességgel ment a progressbar). Beírva a "double speed audio and video playback linux" kifejezést a gugliba, ezt dobt…