2010. jan. 24.

Mucommander mint alternatíva

Ma a Mucommandert mutatom be.

A Mucommander egy multiplatformos java alapú kétpaneles fájlkezelő.
Telepítése egyszerű, a weboldalról letölt:

http://www.mucommander.com/index.php#download

mucommander_site.png (131 KB)

duplakatt, telepít (linuxon gdebi felteszi, vagy a yast, vagy amit akartok :-D), majd a menüből elindít (spotlight->mucommander), (gnome-do->mucommander) és örül, mert már megy is. Egy szép diszkrét splashscreen után indul is. A felépítése nagyon egyszerű, szinte "avittos" de én pont ezért szeretem. Különben is, ez legalább freeware, nem úgy, mint a TC... Akinek fontosabb a stabil működés, mint az eyecandy(szemcukor, alias cicoma) az nagyon elégedett lehet a mindennapi használatával. Ezt most azért mondom, mert bár nem kenyerem a fikkantás, de vettem már olyan appot (Forklift//Mac-en) ami nagyon sok funkciója ellenére nem ér semmit, mert mindig lefagy, pedig az még a bluetooth eszközöket is csatolja alapból... Na mindegy, most a Mucommanderrel foglalkozunk..

Első indításkor a progi megkérdezi, hogy milyen legyen a megjelenése, ami nem egy hatalmas nagy feature, mégis kedves gondolat, hogy megjelenésében igazodni próbál a futtatókörnyezethez. A panelek a megszokott módon helyezkednek el, nincs semmi különleges. Aki használt már gnome-commandert az egyből fel is fedezi, hogy nem kell "entert" nyomogatni, mert elég egy jobbra-nyíl, balra-nyíl (na meg a fel-le) kombót használnumk a navigációhoz, ami marha gyors használatot tesz lehetővé. Az alkalmazás ismeri az NFS, SMB, FTP, SFTP, HTTP protokollokat így jól használható a mindennapokban. Egyetlen hátrányaként csupán azt tudnám a szemére hányni, hogy nincsenek benne tabok, bár akinek elegendő általában egy ablak, az nem fogja hiányolni, ha mégis kevés lenne, akkor nyugodtan indíthatunk még egy ablakot belőle. A Mucommander alapból tud magyarul, nem kell tehát még nyelvi fájlokért kutakodnunk, mint egyéb más fájlkezelők esetében.
Végül egy-két shot:

mucommender1.png (429 KB)mucommander2.png (480 KB)mucommander3.png (470 KB)

Tehát, ha egy minden platformon elérhető fájlkezelőre vágysz, itt a Mucommander... Hát ennyit bírtam írni egy fájlkezelőről, remélem arra elég, hogy lássátok, van erre is ingyenes megoldás, csak keresni kell.. Legközelebb nem is tudom mi legyen... hmmm mondjuk vesézzük ki még jobban a fájlkezelő témát? Nem! Inkább legközelebb a kedvenc Messenger-kliensemet fogom boncasztalra tenni. Persze megpróbálom jobban is kivesézni a dolgot, mint most.

DE-k WM-ek, satöbbi.. Mé útálom a Gnome-ot?

Mint az virtuális ismerőseim körében ismeretes, Openbox fan vagyok nagyon régóta. Mégsem ezt ajánlanám olyanoknak, akiknek nincs türelme/id...