Ugrás a fő tartalomra

Dilemmáim....


Dilemmáim....

Kifejtem bővebben a méhlepényem(véleményem), remélem nem bántom meg senkinek a vallását, nem az a célom:

Annyit minden esetre tudni illik, hogy mire nem alkalmas, vagy csak korlátozottan a Linux. Vagy éppen alkalmas, csak korlátokkal... A lista egy közös halmaz is lehetne akár:

1)Gamer gépnek (csak ha legalább egy felső közepes kártyád van, és lemondasz az FSAA-ról, meg megbarátkozol a Wine adta
korlátokkal/lehetőségekkel)
2)CAD (vannak ugyan CAD progik Linuxra, de.....)
3)Video vágásra (vannak már erre is alkalmazások, meg születőben is van 1-2, de azért na...)
4)Webfejlesztésre (Ha élből gyűlölöd a Flasht, akkor nincs baj, mert bár van Adobe Air, meg van hozzá fejlesztőeszköz is, de azért az úgy mégsem egy Adobe Flash CS5.. Egyébként majdnem minden más megoldható Linuxon is)
5)Hangtechnikára, stúdiónak stb..(Sokan használnak erre Linuxot, vannak is hozzá megfelelő eszközök, csak sokszor több szoftvert kell alkalmazni Linuxon, hogy azt az eszköztárt kapjuk, amit más platformon egy szoftverbe össze tudtak gyúrni)

Minden másra alkalmas.. (webszervernek, NAS-nak, otthoni netezős gépnek, routerre, alkalmazásszervernek, nyomtatószervernek, satöbbinek, mindenmásnak.. :-D)


Az előbbiekhez még annyit fűznék, hogy valaki régebben itt azt írta, hogy egy asztali környezet miatt nem érdemes disztrót váltani, ha az lassú... Nos részben egyetértek, de ez sajna nem mindig lehet igaz..
Személy szerint(bár az én felhasználási területem még egyelőre igencsak a netezősfilmezősolvasgatós meg man pages bújós, scriptek és összefüggések keresősösös a fájlrendszerben) azt látom, hogy most megint egy olyan állomáshoz érkezett a Linux, ahol még élesebben elválik majd a geek az r=1-től... Kezdjük ott, hogy Unity..
Nekem nem lenne bajom az Ubuntuval, és még most is örlődök, mert nekem a csomagválasztéka megfelel, meg tetszenek a kényelmes szolgáltatásai is, amit más disztrók alá nehezen lehet csak berántani (Ubuntu One, Szoftware Center<-ez mondjuk szerintem a Linuxmintéktől származik, mert ők már sokkal korábban kezdeményezték a szoftver centert, sőt anno volt internetes adatbázisuk is.... Mert ha jól rémlik Ubiban még csak sima synaptic volt, amikor Mintben már volt center), de... A Unity egyelőre nem tetszik, pedig fél éve erőltetem magamra.. Nekem az a bajom vele, hogy egy 2GHz-es Core2Duo processzoros 2 GB ramos gépnek sok-sok másodperc, mire a Launcherben(vagy miazakávészínűplecsni) kilistázza az előzményeket... Openboxban a jobbklikkes asztali menüben meg azonnal a rendelkezésemre állnak ezek a dolgok.Miért kell Compizt használni? Miért nem lenne elég egy Cairo?? Mert nem lenne annyi efekt?
Én ugyan qrvára nem érzem magam geeknek, de a jelek szerint az vagyok, vagy már kezdek azzá válni, mert már elég sokat kell hegesztenem a Linuxot, hogy a "MODERN" 3 éves laptopomon élvezhető gyorsasággal reagáljon....
Továbbá én is fontolgatom egy SSD beszerelését a vinnyogó helyére, azt meg egy optibay-ben majd beteszem az amúgy is rég kipurcant DVD író helyére... Nagyjából 2 évig CrunchbangLinuxot használtam, azonban most, hogy kipróbáltam az Ubuntu 12.04-et, kezdett körvonalazódni számomra hogy:
Archlinux, Gentoo számomra azért nem pálya, mert azokkal megint egy ilyen több évre beszippantó szkriptturkáló örvénybe keverednék, ami nagyon hasznos is, de időrabló.... Tehát maradna mondjuk az Ubuntu alap, csak egy sima Openboxszal... Túl sok időt pazarlok a Linuxra, ugyanakkor nagyon sokat tanulok belőle, mégsem érzem elégnek, mindig többet akarok tudni, és minél többet tudok, annál hülyébbnek érzem magam, és annál későbbinek azt az időpontot, amikor majd érteni fogok hozzá... Viszont már sok dolog megy, ami pár éve még nem volt triviális(tehát a Linux is fejlődik): már a 3G modemek mennek szinte plug'n play, már a Pulseaudio is elég stabilnak mondható(viszonylag), és nem azzal kell majd kezdenem az asszony gépén, hogy a friss LinuxMint13-ból(mert neki bejöttek a mentolosok) azonnal kiírtom a Pulseaudio-t.. Nekem már rég eljött az a bizonyos "Linux Desktop Éve", már csak meg kéne tanulnom célirányos dolgokat tanulni rajta.. Mondjuk kezdetnek a hálózati lehetőségeket, lemezkezelést (nem GUI-n, hanem terminálban), majd akkor talán elégedett leszek, ha ezek is menni fognak :-D
Népszerű bejegyzések ezen a blogon

openSUSE 42.2

Folytatódik openSUSE használatom története..

Ami azóta történt:

Már nem csak virtuálisan használom, hanem élesben
Már nem a 42.1-et, hanem a 42.2-t.

Eredetileg Xfce-vel telepítettem fel, de "ránéztem" a KDE 5.9.3-ra (remélem helyesen írtam a verziószámot). Eddig minden rendben. Boot idő kiváló, apró szokásos openSUSE-s óvintézkedések listája telepítés után:

1. Azonnal felvenni a packman repót
2. Telepíteni a kodekeket
3. KDE esetén belőni, hogy a VLC backendet használja
4. A network settingsben beállítani, hogy ne a Wicked, hanem a Network manager kezelje a hálózatot. (a boot idő igy SSD-vel lerövidül kb 9-10 másodpercre, az előzőleg 40(!!!) másodpercről). Mert az van, hogy bootkor a wicked vacakol a nettel, és ez sokáig tart neki.

Továbbra is negatívum/vagy nem tudom hova tegyem:

Yast....... Váááá annyira jó, hogy van egy GUI tool, amin lehet csesztetni a dolgokat, de néha annyira nehézkes.. És szénné pörgeti a procit egy laza szoftvermenedszer indítás is. Mondjuk ez az egés…

openSUSE Leap 42.1 What a bummer...

openSUSE újra és újra visszatér a gépre..

Nemrégiben lehetőségem volt gépet bővíteni, ezért gondoltam a megnövekedett háttértárnak hála, no meg, mivel először van SSD-m, kipróbálom megint az openSUSE-t. Az SSD-re való telepítésről eddig bibliányi anyagot olvastam. Majd azt a végkövetkeztetést vontam le, hogy:
- btrfs-ben alapból van autotrim - azért nem árt a /var, valamint a /tmp mappákat külön kezelni (mivel van HDD, ezért arra áttenni) Így is tettem. Bár így utólag elgondolkodva, lehet, hogy paranoid vagyok. A fórumon (hup) sokan azt írták, hogy felesleges para ez az SSD partícionálgatás, mert mire az írási lehetőségeinek végére ér, addigra úgyis vesz az ember nagyobbat. Mindegy, én azért még a / partíciójának becsekkoltam telepítés közben a noatime opciót is. Mert hogy ezt szépen lehet grafikus felületen ma már.
Na de a lényeget: Az openSUSE-nak legutóbb a 13.2  kiadását használtam hosszabb távon. Azóta egyszer próbáltam a Leap-et, de akkor még nem nyerte el a tetszésemet az új K…

openSUSE 42.1 A kaland folytatódik..

Kisebb balfékségem története:

Ma belefutottam egy érdekes hibába, bár valószínűleg én magam okoztam. Tegnap, mielőtt kikapcsoltam volna a gépet kipróbáltam/ki szerettem volna próbálni, milyen a Gnome az openSUSE Leap-en,  most hogy már SSD-ről fut a cucc, de el sem indult, de mivel már este volt, nem volt vele kedvem sokat xarakodni, szóval gondoltam jól van, akkor gyalu minden ami csak Gnome, gdme le, lightdm vissza.. Szóval vissza a jó öreg stabil Xfce-hez. No nem mintha a Gnome nem lenne az, csak mivel már megpiszkáltam a rendszert(volt csomag, aminél terjesztőt váltottam((vendor change))), így nem volt kedvem kibogozni a függőségi hibákat, csak. A lényeg, hogy valószínűleg szétcseszte azaz átállítgatta a pulseaudio configot a nagy Gnome uninstall, ezért Firefoxban a videók, Deadbeefben meg a zenéim mentek dupla sebességgel, hang nélkül(Deadbeefben dupla sebességgel ment a progressbar). Beírva a "double speed audio and video playback linux" kifejezést a gugliba, ezt dobt…