Ugrás a fő tartalomra

Az asztal, ahol élünk - 4. rész

Ablakkezelők és ablakozók

Az ablakozó rendszer
Mi az az ablakozó rendszer(windowing system)? Az ablakozó rendszer (esetünkben az X Window System)maga a grafikus felület, amit a képernyőn magunk előtt látunk. Feladata általában, hogy biztosítsa az interakciót a futó alkalmazások, a számítógépünk hardvere és a felhasználó közt, egy könnyen és átláthatóan kezelhető grafikus felületen. Az ablakozó rendszer jeleníti meg a fontokat, az egérmutatót, az ablakokat, az asztalon elhelyezkedő összes objektumot. Továbbá lehetővé teszi, hogy a grafikus felületen keresztül távoli számítógépekhez is hozzáférhessünk.

A Unix-szerű operációs rendszereken elérhető ablakozó rendszerek listája:Azokon a rendszereken, ahol az X-window rendszert használjuk, tisztán elválasztható az ablakkezelő, és az ablakozó rendszer. Az X-window rendszer nem közvetlenül kommunikál a video hardverrel, egérrel, billentyűzettel – ez a feladat az X -szerveré.


Egy kis pletyka: Bizonyára felfigyeltünk a listában egy mostanában sűrűn emlegetett új versenyzőre: a Wayland-re.. A Cannonical (Ubuntu) nem titkolt terve, hogy előbb-utóbb lecseréljék az X-et a Wayland-re. De tovább folytatva a cikket elérkeztünk az ablakkezelők népes táborához:

Az ablakkezelők

Az ablakkezelők a grafikus felület szerves részei, legyen az egyéni munkamenet, vagy egy önálló asztali környezet. Feladatuk segíteni az ablakozó rendszert az ablakok elhelyezésében, valamint irányításában a grafikus környezetben. A legtöbb ablakkezelő egy asztali környezetet szolgál ki. Együtt működnek a grafikus alrendszerrel, mely kezeli a grafikus hardver, a mutató eszközök(egér) és a billentyűzet közti kapcsolatot. Az ablakkezelők általában valamelyik (GTK+, QT) eszközkészletet(widget toolkit) használják. Funkcióik nagyon eltérőek lehetnek, sőt sok esetben rendelkeznek egyedi kisalkalmazásokkal, dokkokkal, asztali ikonokkal, valamint alkalmazás indítókkal.

Az ablakkezelők típusai

A "compositing(kompozitálás)" ablakkezelők
Az asztali objektumokat térbeli hatással, vetett árnyékkal, áttűnésekkel, egyéb effektekkel képesek megjeleníteni.
 • 3Dwm, A projekt 2006 júniusa óta inaktív
 • Desktop Window Manager és a  Windows Aero téma Windows rendszereken
 • Quartz Compositor Mac OS X -en
 • Compiz
 • KWin (a 3.3 verzió óta)
 • Mutter
 • Xfce Xfwm (a 4.2 verzió óta)
 • xcompmgr egy minimalista alternatívája a Compiznak
 • Compton a dcompmgr javított változata, ami a xcompmgr egyik fejlesztési mellékága
 • Ecomorph az ecomp (a Compiz "hekkelt" változata, hogy működjön az Enlightenment alatt) és az ecomorph modulja az  Enlightenmentnek.
 • Cairo Compmgr  (Cairo Composite Manager) egy kompozítor kiterjesztés ablakkezelőkhöz. Cairo-t használ, ami egy grafikus könyvtár a GTK+ -ban.
 • Unagi Compositing Manager, használható ablakkezelőkhöz, az XCB könyvtárat használja.
 • MCompositor  MeeGo eszközökön használják.
 • Metisse window system
"Stacking(halmozó, halmozott/lebegő ablakokat megjelenítő)" ablakkezelők Minden ablakkezelő, amelyik nem rendelkezik kompozítorral, és képes az ablakokat egymáson megjeleníteni, az "stacking" ablakkezelő. A "stacking" ablakkezelők lehetővé teszik az ablakok egymás feletti elhelyezkedését, melyeket egymás után rajzol meg, azaz először a háttérben lévő ablakot, majd az előtérben lévőt. Az ablakok halmozása lassú, és erőforrás igényes folyamat, megkívánja, hogy minden egyes változás alkalmával az ablakkezelő újra rajzolja az összes ablak tartalmát. Ezért sok ablakkezelő nem rajzolja meg a háttérben lévő ablakok tartalmát. Más ablakkezelők detektálják, hogy mikor van szükség újra rajzolni a háttérben lévő ablakot és mikor nincs. Például, ha egy ablak a háttérből az előtérbe kerül, akkor csak azt az ablakot kell újra rajzolnia az ablakkezelőnek. "Stacking" ablakkezelők az X Window rendszerben
"Tiling(csempéző)" ablakkezelők "Tiling" ablakkezelők egymás mellett és alatt jelenítik meg az ablakokat kitöltve az egész képernyőt az ablakokkal, így azok soha nem takarhatják félig egymást. Ilyen ablakkezelőket alkalmazott a Windows is még az 1.0 verzióban, természetesen rengeteg "tiling" ablakkezelő elérhető X Window rendszerre is. Tiling ablakkezelők
Dinamikus ablakkezelők A dinamikus ablakkezelők, képesek váltani a csempéző, és a halmozott/lebegő ablakmegjelenítés között. Dinamikus ablakkezelők X Window rendszeren

E cikket elolvasva elsőre talán elég keszekusza lehet a Linuxon elérhető grafikus felületek arzenálja. Ám nem véletlen a sokféleség, hiszen mindegyik lehetőség egy újabb igény miatt született. Számítógépeinket ezerféle módon felhasználhatjuk/felhasználjuk a napi munkánk, vagy szórakozásunk során. Egy ipari alkalmazáshoz nem feltétlenül szükséges a "csillogó" megjelenés az asztalon, így nagyobb hasznát vehetjük állandóan megjelenített és precízen felosztott ablakoknak a képernyőn...

Remélem nem vette el senki kedvét ez a sokadalom, hiszen ez is csak azt bizonyítja, hogy a Unix/Linux rendszereknél nincs testre szabhatóbb a világon! Biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő asztali környezetet, ablakkezelőt!

A következő részekben rátérek a modding témájára: azaz elkezdem egyenként bemutatni az asztali környezetek alap lehetőségeit, majd mindegyik környezetnek az egyedi opcióit, hogyan módosíthatjuk a felületet stb.. 

Leginkább a témázást szeretném bemutatni, valamint a betűtípusokat és pár kisebb alkalmazást, melyek segítségével feldobhatjuk "tucatszerű(a fent leírtak alapján, még a legtucatszerűbb környezet is elég egyedi)" asztali környezetünket, ablakkezelőnket.

De előbb a következő részben egy kis általános információadaggal szolgálok, a Unix/Linux rendszerek mappáinak hierarchiájával kapcsolatban, hiszen ha valamit módosítani akarunk, akkor ismernünk kell, hogy mit hol találunk a rendszerben:

-hol vannak a témafájlok?
-hol vannak a betűtípusok?
-hol vannak a menük egyes ablakkezelőknél?
-hol vannak az ikonok?
-hol vannak az egérmutató témák? (hát ahol az ikonok.. hopp elszóltam magam...)

Addig is, kellemes böngészést mindenkinek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

openSUSE 42.2

Folytatódik openSUSE használatom története..

Ami azóta történt:

Már nem csak virtuálisan használom, hanem élesben
Már nem a 42.1-et, hanem a 42.2-t.

Eredetileg Xfce-vel telepítettem fel, de "ránéztem" a KDE 5.9.3-ra (remélem helyesen írtam a verziószámot). Eddig minden rendben. Boot idő kiváló, apró szokásos openSUSE-s óvintézkedések listája telepítés után:

1. Azonnal felvenni a packman repót
2. Telepíteni a kodekeket
3. KDE esetén belőni, hogy a VLC backendet használja
4. A network settingsben beállítani, hogy ne a Wicked, hanem a Network manager kezelje a hálózatot. (a boot idő igy SSD-vel lerövidül kb 9-10 másodpercre, az előzőleg 40(!!!) másodpercről). Mert az van, hogy bootkor a wicked vacakol a nettel, és ez sokáig tart neki.

Továbbra is negatívum/vagy nem tudom hova tegyem:

Yast....... Váááá annyira jó, hogy van egy GUI tool, amin lehet csesztetni a dolgokat, de néha annyira nehézkes.. És szénné pörgeti a procit egy laza szoftvermenedszer indítás is. Mondjuk ez az egés…

openSUSE Leap 42.1 What a bummer...

openSUSE újra és újra visszatér a gépre..

Nemrégiben lehetőségem volt gépet bővíteni, ezért gondoltam a megnövekedett háttértárnak hála, no meg, mivel először van SSD-m, kipróbálom megint az openSUSE-t. Az SSD-re való telepítésről eddig bibliányi anyagot olvastam. Majd azt a végkövetkeztetést vontam le, hogy:
- btrfs-ben alapból van autotrim - azért nem árt a /var, valamint a /tmp mappákat külön kezelni (mivel van HDD, ezért arra áttenni) Így is tettem. Bár így utólag elgondolkodva, lehet, hogy paranoid vagyok. A fórumon (hup) sokan azt írták, hogy felesleges para ez az SSD partícionálgatás, mert mire az írási lehetőségeinek végére ér, addigra úgyis vesz az ember nagyobbat. Mindegy, én azért még a / partíciójának becsekkoltam telepítés közben a noatime opciót is. Mert hogy ezt szépen lehet grafikus felületen ma már.
Na de a lényeget: Az openSUSE-nak legutóbb a 13.2  kiadását használtam hosszabb távon. Azóta egyszer próbáltam a Leap-et, de akkor még nem nyerte el a tetszésemet az új K…

openSUSE 42.1 A kaland folytatódik..

Kisebb balfékségem története:

Ma belefutottam egy érdekes hibába, bár valószínűleg én magam okoztam. Tegnap, mielőtt kikapcsoltam volna a gépet kipróbáltam/ki szerettem volna próbálni, milyen a Gnome az openSUSE Leap-en,  most hogy már SSD-ről fut a cucc, de el sem indult, de mivel már este volt, nem volt vele kedvem sokat xarakodni, szóval gondoltam jól van, akkor gyalu minden ami csak Gnome, gdme le, lightdm vissza.. Szóval vissza a jó öreg stabil Xfce-hez. No nem mintha a Gnome nem lenne az, csak mivel már megpiszkáltam a rendszert(volt csomag, aminél terjesztőt váltottam((vendor change))), így nem volt kedvem kibogozni a függőségi hibákat, csak. A lényeg, hogy valószínűleg szétcseszte azaz átállítgatta a pulseaudio configot a nagy Gnome uninstall, ezért Firefoxban a videók, Deadbeefben meg a zenéim mentek dupla sebességgel, hang nélkül(Deadbeefben dupla sebességgel ment a progressbar). Beírva a "double speed audio and video playback linux" kifejezést a gugliba, ezt dobt…