Ugrás a fő tartalomra

Az asztal, ahol élünk - 5. rész. Rejtett témafájlok

A grafikus felületekkel foglalkozó sorozatom most egy kicsit elkanyarodik a fájlok, mappák irányába, hogy áttekintsük, mit merre találunk rendszerünkben. Aki Linuxot használ, az előbb-utóbb szembesülhet azzal a ténnyel, hogy a Linux fájlrendszere, mappái teljesen másképp néznek ki, mint a Windowsokon. Linux alatt nincs "C-meghajtó", nincs "Program Files" mappa, és az asztaltémáink sem ott vannak ahol ezt Windowson találhatjuk. Ha arra adjuk a fejünket, hogy egy kicsit módosítjuk asztalunk kinézetét, esetleg a témán kívül még módosítani szeretnénk az ikonok, valamint az egérkurzor kinézetét is, akkor be kell ásni magunkat a mappák rengetegébe. Mivel ez a cikksorozat inkább a kezelőfelülettel foglalkozik, ezért a mapparendszer témakörét most csak annyira érintjük, amennyire a témakör megkívánja. Ha valaki többet szeretne megtudni a fájlrendszerről, akkor többek között itt is talál leírást az Androbit.org-on..
A legtöbb esetben módunkban áll grafikus felületen is asztaltémát, ikoncsomagot installálni. De mivel ahány asztali környezet, annyiféle megoldás, ezért legjobb ha mindjárt megjegyezzük azt ami mindenhol működik:

Témafájlok, Ikonok, Fontok

A témafájlokat és az ikoncsomagokat általában .tar.gz tömörített állományokban leljük fel az internet bugyraiban. Amennyiben GTK+ témát szeretnénk módosítani, akkor nyissuk meg a fájlkezelőnket, és a saját mappánkban tegyük láthatóvá a rejtett mappákat, majd keressünk egy .themes-nevű mappát. GTK+ asztaltémáinkat ide tömöríthetjük ki. Fontos, hogy a megnyitott tömörített állományban ellenőrizzük le, hogy megfelelően van-e "összerakva" a téma. Ha igen, akkor ilyen mappaszerkezetet találunk a tömörített állományban:
Amint azt láthatjuk a témák nem csupán a GTK+ témát, hanem a Metacity, Xfwm4, Openbox, és esetleg az Emerald témákat is tartalmazzák, így megkönnyítve az ablakkezelő témázását is. Egyéb ablakkezelők esetében, még mélyebbre kell ásnunk. Vegyük például a Fluxboxot, vagy a Pekwm-et. Az ő témafájljaik a /usr/share/pekwm/themes, és a /usr/share/fluxbox/styles - mappákban találhatók. KDE felhasználók a felhasználó/.kde/share/apps/desktoptheme/ -alatt találják a témafájlokat.

 Figyelem! Ha a /usr/share mappában kutatunk, és módosítunk, akkor ott csak rendszergazdai jogokkal tehetjük meg! Mielőtt bármit módosítunk, mindenképp mentsük el az eredeti példányt a módosítani kívánt szöveges fájlból! Ha kilépünk a /home könyvtárunk biztonságából, a fenti javaslatot mindenképp ajánlatos betartani, mert könnyen okozhatunk magunknak kellemetlen perceket egy-egy elírt sor miatt... Az ikonokat és az egérkurzor témákat a /felhasználó/.icons -mappában találjuk. Ha figyelmesen barangolunk a /usr mappában, akkor észre vehetjük, hogy ott is van egy themes, és egy icons mappa. Ez azért van, mert itt tárolja a rendszer a globális témákat és ikonokat. Ugyan ez a helyzet a fonts (betűtípusok) mappával is, mindháromból létezik egy a saját, valamint a /usr mappában is. A saját mappánkban azok a témafájlok, ikonok, és betűtípusok vanak, amiket mi telepítünk grafikus felületen (tehát nem kézzel egyenesen a /usr/share/themes vagy icons vagy fonts -mappákba), ezek a többi felhasználó számára nem elérhetők, azaz nem használhatják. Egyébként ajánlott a mi mappánkba tenni az extra témáinkat, így nem kockáztatjuk, hogy véletlenül rossz helyre nyúlunk, miközben a /usr mappában turkálunk... 

Menük

Minden ismertebb ablakkezelőnek van egy úgynevezett főmenüje, amelyből az alkalmazásainkat könnyen elérhetjük. Ez egyes esetekben automatikusan generált menü(Xdg-menü) a /usr/share/applications -mappában található ".desktop" fájlok alapján, más esetben pedig akár magunk is írhatunk menüt, ha akarunk(Openbox XML menü). Amint az nyilvánvaló, előfordul, hogy egy ablakkezelőnek csak a /usr/share/"ablakkezelő" -mappájában találunk rá az asztali menü forrására. Openbox alatt azonban a /home/felhasználó/.config/openbox -mappában van az asztali menü, valamint az ablakkezelő viselkedését szabályzó rc-XML fájl is, továbbá a "csővezeték menük" (pipemenus) -mappa, melyben kis kiegészítő menük vannak, melyeket az ablakkezelő induláskor behúz a főmenübe. Ha ezeket manuálisan szeretnénk szerkeszteni, ahogy azt már fentebb is írtam, ajánlatos a régi fájlról egy biztonsági mentést csinálni, biztos, ami biztos!!


A menükre még vissza fogunk térni részletesebben is később, az asztali környezeteket/ablakkezelőket egyenként bemutató részekben.

A következő alkalommal a Gnome asztali környezettel ismerkedünk.
De, hogy ne távozzunk most üres kézzel, íme pár cím, ahol érdemes körülnézni modding témakörben:

Témák-Ikonok:

KDE-look.org
Gnome-look.org
Box-look.org
Xfce-look.org
EDE-look.org
E17-stuff.org
Compiz-Themes.org
Deviantart.com

Fontok:

Dafont.com
Urbanfonts.com

Kellemes moddingolást mindenkinek!!! De csak óvatosan!!

U.I.: Ha esetleg a bejegyzéseimben többes szám első személyben beszélnék, az nem azért van, mert akkora király vagyok, hanem azért, mert ezt a cikksorozatot az http://androbit.org/-ra írom, és ha nagyon lusta vagyok, akkor benne hagyom egy-két helyen a magázódás miatt, hogy nehogy letegezzem a kedves olvasókat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

openSUSE 42.2

Folytatódik openSUSE használatom története..

Ami azóta történt:

Már nem csak virtuálisan használom, hanem élesben
Már nem a 42.1-et, hanem a 42.2-t.

Eredetileg Xfce-vel telepítettem fel, de "ránéztem" a KDE 5.9.3-ra (remélem helyesen írtam a verziószámot). Eddig minden rendben. Boot idő kiváló, apró szokásos openSUSE-s óvintézkedések listája telepítés után:

1. Azonnal felvenni a packman repót
2. Telepíteni a kodekeket
3. KDE esetén belőni, hogy a VLC backendet használja
4. A network settingsben beállítani, hogy ne a Wicked, hanem a Network manager kezelje a hálózatot. (a boot idő igy SSD-vel lerövidül kb 9-10 másodpercre, az előzőleg 40(!!!) másodpercről). Mert az van, hogy bootkor a wicked vacakol a nettel, és ez sokáig tart neki.

Továbbra is negatívum/vagy nem tudom hova tegyem:

Yast....... Váááá annyira jó, hogy van egy GUI tool, amin lehet csesztetni a dolgokat, de néha annyira nehézkes.. És szénné pörgeti a procit egy laza szoftvermenedszer indítás is. Mondjuk ez az egés…

openSUSE Leap 42.1 What a bummer...

openSUSE újra és újra visszatér a gépre..

Nemrégiben lehetőségem volt gépet bővíteni, ezért gondoltam a megnövekedett háttértárnak hála, no meg, mivel először van SSD-m, kipróbálom megint az openSUSE-t. Az SSD-re való telepítésről eddig bibliányi anyagot olvastam. Majd azt a végkövetkeztetést vontam le, hogy:
- btrfs-ben alapból van autotrim - azért nem árt a /var, valamint a /tmp mappákat külön kezelni (mivel van HDD, ezért arra áttenni) Így is tettem. Bár így utólag elgondolkodva, lehet, hogy paranoid vagyok. A fórumon (hup) sokan azt írták, hogy felesleges para ez az SSD partícionálgatás, mert mire az írási lehetőségeinek végére ér, addigra úgyis vesz az ember nagyobbat. Mindegy, én azért még a / partíciójának becsekkoltam telepítés közben a noatime opciót is. Mert hogy ezt szépen lehet grafikus felületen ma már.
Na de a lényeget: Az openSUSE-nak legutóbb a 13.2  kiadását használtam hosszabb távon. Azóta egyszer próbáltam a Leap-et, de akkor még nem nyerte el a tetszésemet az új K…

openSUSE 42.1 A kaland folytatódik..

Kisebb balfékségem története:

Ma belefutottam egy érdekes hibába, bár valószínűleg én magam okoztam. Tegnap, mielőtt kikapcsoltam volna a gépet kipróbáltam/ki szerettem volna próbálni, milyen a Gnome az openSUSE Leap-en,  most hogy már SSD-ről fut a cucc, de el sem indult, de mivel már este volt, nem volt vele kedvem sokat xarakodni, szóval gondoltam jól van, akkor gyalu minden ami csak Gnome, gdme le, lightdm vissza.. Szóval vissza a jó öreg stabil Xfce-hez. No nem mintha a Gnome nem lenne az, csak mivel már megpiszkáltam a rendszert(volt csomag, aminél terjesztőt váltottam((vendor change))), így nem volt kedvem kibogozni a függőségi hibákat, csak. A lényeg, hogy valószínűleg szétcseszte azaz átállítgatta a pulseaudio configot a nagy Gnome uninstall, ezért Firefoxban a videók, Deadbeefben meg a zenéim mentek dupla sebességgel, hang nélkül(Deadbeefben dupla sebességgel ment a progressbar). Beírva a "double speed audio and video playback linux" kifejezést a gugliba, ezt dobt…