Ugrás a fő tartalomra

Egy álom, mely nincs többé.. Dreamlinux

Kedves Olvasóim!

Ma egy Brazil "származású" disztribúcióról a Dreamlinux-ról fogok megemlékezni, mert nincs többé. A Linux világában nem újdonság, ha egy disztribúció megszűnik, viszont ritkán sajnálja az ember, mivel elég sok van ahhoz, hogy egy másik hasonlót válasszunk helyette.Minden Linux felhasználónak vannak kedvenc híroldalai, ahol informálódhat a világ eseményeiről.
Nekem az egyik ilyen weboldal(hála Makay-nak, mert a unixmenre ő hívta fel a figyelmem) a unixmen.com. A minap olvasgatva ütköztem bele a rossz hírbe, miszerint a Dreamlinux nincs többé...

Röviden felvázolnám, hogy miért érdemes róla megemlékezni, vagy miért érdemes sajnálni.

A Dreamlinux egy Debian Testing alapokra építkező terjesztés volt, Xfce asztali környezettel. Aki ismeri, használja az Xfce-t, annak ismerősen csenghet a Dreamlinux, mert a distrowatch.com, ha rákerestünk a szűrőben az Xfce-re, a Dreamlinux ott volt a listában. A Dreamlinux csapatának az volt a célja, hogy az Xfce-t minél felhasználóbarátabbá tegyék. Ehhez néhány saját megoldást, meg pár pár közismert kisalkalmazást használtak fel.

Amit érdemes megemlíteni:

- DLI - azaz Dreamlinux Installer:
Könnyedén pár kattintással telepíthettük tetszőleges helyre a rendszerünket már akkor, amikor a Debianban még csak a CLI installer létezett.

- Easy Install:
Szintén pár klikkre volt csak több közismert ingyenes szoftver(Skype, Firefox, Opera, Azureus, Google-Earth), valamint a két nagy gyártó grafikus meghajtó programjai(ATI, nVidia)

- Conky Manager:
A Conky nevű népszerű rendszer monitorozó kisalkalmazást vezérelhettük a segítségével. Aki ismeri a Conky-t, az tudja, hogy kizárólag szövegesen konfigurálható. A Dreamlinux csapata készített hozzá egy szerény kis alkalmazást, melyen pár előre beállított témát válthattunk egyszerűen, pár kattintással.

- MKDistro:
Segítségével felépíthettük saját szájízünk szerint a rendszertelepítőt, amit USB-re, vagy CD-re menthettünk..

- Dreamlinux Controll Panel:
Ez a "rendszerbeállítások" panel már nagyon régóta létezett a disztribúcióban, már jóval a többi hasonló megoldás előtt.

Az asztal stílusa a Mac OS X-re hajazott. Ezt lehet szeretni, vagy gyűlölni, de szerintem esztétikus volt a megjelenése. Ennek megfelelően a Dreamlinuxban is volt dock, melynek hasonló funkciói voltak, mint a Mac OS X dockjának. Érdemes még azt is megjegyezni, hogy a felhasználó megkapta a telepítéskor az összes kodeket, amit csak médialejátszáshoz telepíteni érdemes. A Dreamlinux csapata mindig adott a megjelenésre, így maga a környezet, no meg a honlapjuk is "összeszedett" hatást keltett. A tetszetős disztribúció egykori témacsomagjait, ikontémákat, egyebeket, itt lehet elérni: dreamlinux.info

Nagyon sokáig szemezgettem vele, hogy letöltsem, vagy ne.. Ha szigorúan vesszük, akkor igen, ezt akárki összedobja magának egy Debian Testingből, de azért mégis csak más, ha az ember készen megkapja. Ennek ellenére én azt gondolom, hogy a "Dream-Team" elég sokat tett annak érdekében, hogy a Dreamlinux ne csak egy újabb Debian klón legyen! Azt sem árt tudni, hogy a disztribúcióban fel-felbukkantak az évek során népszerű hasznos alkalmazások is, melyek talán a legjobbak a maguk területén.

Ezek is egy alap Dreamlinux install részei voltak(persze ez verziónként változott):

- Blender 3D grafika
- Inkscape vektorgrafika
- XaraLX vektorgrafika
- Scribus kiadványszerkesztés
- Kino videó szerkesztés
- AviDemux videó szerkesztés
- Audacity hang anyagok szerkesztése/vágása
stb...

Egy kis videó a Dreamlinux legutóbbi kiadásáról:Végezetül, aki szeretné megtekinteni, a Dreamlinux eddigi kiadásainak képernyőfotóit, az még megteheti, ha ellátogat ide: chrishaney.com

források: unixmen.com distrowatch.com dreamlinux.info

t@m

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

openSUSE 42.2

Folytatódik openSUSE használatom története..

Ami azóta történt:

Már nem csak virtuálisan használom, hanem élesben
Már nem a 42.1-et, hanem a 42.2-t.

Eredetileg Xfce-vel telepítettem fel, de "ránéztem" a KDE 5.9.3-ra (remélem helyesen írtam a verziószámot). Eddig minden rendben. Boot idő kiváló, apró szokásos openSUSE-s óvintézkedések listája telepítés után:

1. Azonnal felvenni a packman repót
2. Telepíteni a kodekeket
3. KDE esetén belőni, hogy a VLC backendet használja
4. A network settingsben beállítani, hogy ne a Wicked, hanem a Network manager kezelje a hálózatot. (a boot idő igy SSD-vel lerövidül kb 9-10 másodpercre, az előzőleg 40(!!!) másodpercről). Mert az van, hogy bootkor a wicked vacakol a nettel, és ez sokáig tart neki.

Továbbra is negatívum/vagy nem tudom hova tegyem:

Yast....... Váááá annyira jó, hogy van egy GUI tool, amin lehet csesztetni a dolgokat, de néha annyira nehézkes.. És szénné pörgeti a procit egy laza szoftvermenedszer indítás is. Mondjuk ez az egés…

openSUSE Leap 42.1 What a bummer...

openSUSE újra és újra visszatér a gépre..

Nemrégiben lehetőségem volt gépet bővíteni, ezért gondoltam a megnövekedett háttértárnak hála, no meg, mivel először van SSD-m, kipróbálom megint az openSUSE-t. Az SSD-re való telepítésről eddig bibliányi anyagot olvastam. Majd azt a végkövetkeztetést vontam le, hogy:
- btrfs-ben alapból van autotrim - azért nem árt a /var, valamint a /tmp mappákat külön kezelni (mivel van HDD, ezért arra áttenni) Így is tettem. Bár így utólag elgondolkodva, lehet, hogy paranoid vagyok. A fórumon (hup) sokan azt írták, hogy felesleges para ez az SSD partícionálgatás, mert mire az írási lehetőségeinek végére ér, addigra úgyis vesz az ember nagyobbat. Mindegy, én azért még a / partíciójának becsekkoltam telepítés közben a noatime opciót is. Mert hogy ezt szépen lehet grafikus felületen ma már.
Na de a lényeget: Az openSUSE-nak legutóbb a 13.2  kiadását használtam hosszabb távon. Azóta egyszer próbáltam a Leap-et, de akkor még nem nyerte el a tetszésemet az új K…

openSUSE 42.1 A kaland folytatódik..

Kisebb balfékségem története:

Ma belefutottam egy érdekes hibába, bár valószínűleg én magam okoztam. Tegnap, mielőtt kikapcsoltam volna a gépet kipróbáltam/ki szerettem volna próbálni, milyen a Gnome az openSUSE Leap-en,  most hogy már SSD-ről fut a cucc, de el sem indult, de mivel már este volt, nem volt vele kedvem sokat xarakodni, szóval gondoltam jól van, akkor gyalu minden ami csak Gnome, gdme le, lightdm vissza.. Szóval vissza a jó öreg stabil Xfce-hez. No nem mintha a Gnome nem lenne az, csak mivel már megpiszkáltam a rendszert(volt csomag, aminél terjesztőt váltottam((vendor change))), így nem volt kedvem kibogozni a függőségi hibákat, csak. A lényeg, hogy valószínűleg szétcseszte azaz átállítgatta a pulseaudio configot a nagy Gnome uninstall, ezért Firefoxban a videók, Deadbeefben meg a zenéim mentek dupla sebességgel, hang nélkül(Deadbeefben dupla sebességgel ment a progressbar). Beírva a "double speed audio and video playback linux" kifejezést a gugliba, ezt dobt…