Ugrás a fő tartalomra

Ubuntu 12.10 megjelenés 15 nap múlva..

Kedves Linux rajongók!

15 nap múlva megjelenik az Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) kiadása.

Mit hoz magával az új kiadás?

Először is a Unity 2d megszűnését, azaz a Unity ezen túl csak egy féle módban indítható. A Unity 2d helyett sokat dolgoztak le a Compiz/Unity étvágyából, hogy gyengébb grafikai képességű hardveren is használható legyen. Ezt az LLVMpipe Opengl raszterező segítségével érik elÍgy már nincs többé szükség a Unity 2d párhuzamos fejlesztésére.

A LightDM-ben mostantól bejelentkezhetünk távoli számítógépekre is.
A Dash-ban frissebb, szebb animációk lesznek, valamint új funkcióként az előnézeti képét is megtekinthetjük mindennek, ami csak fellelhető a számítógépünkön, vagy az alkalmazásboltban.
Ahogy azt már egy régebbi hír is említette, bemutatkozik majd egy új Unity - lencse, melynek segítségével könnyen az amazon online áruházában vásárolhatunk.


Továbbfejlesztik, illetve lecserélik az üzenetjelző indikátort a panelen. Így mindig kapunk majd vizuális visszajelzést állapotunkról.


Ezeken kívül még a fájlszinkronizációs menüt is érdemes megemlíteni, mely a hangeszközök, médialejátszók kezelését biztosító indikátorhoz hasonlóan, a felső panel egyik kisalkalmazása lesz. Ennek segítségével pár mozdulattal csatlakoztathatjuk majd Dropbox, vagy UbuntuOne tárhelyünket, valamint nyomon is követhetjük az aktuális fájl-tranzakciókat a segítségével.A "Sync Menu" még nem biztos, hogy alapértelmezetten bekerül a végleges Ubuntu kiadásba, de elérhető lesz a Szoftverközponton keresztülígy mindössze egy kattintás lesz a telepítése.

További érdekesség lesz, hogy ha a Dash-ban kiválasztunk egy alkalmazást telepítésre, akkor már nem fogja elindítani a szoftverközpontot, hanem az alkalmazás szépen települ majd a háttérben.

Az új kiadásban tehát rengeteg új funkció lesz, így elképzelhető, hogy még azoknak is érdemes lesz váltani rá, akik az LTS (hosszú távon támogatott) verziót használják jelenleg. Az mindenesetre már biztos, hogy az Asztal, ahol élünk cikksorozatban már az új kiadás Unity felülete fogja összemérni erejét a KDE -vel. Valamint, ha megjelenik a 12.10 egy Disztribúció bemutató cikk is olvasható lesz az androbit.org-on!

Addig is aki kedvet, időt érez hozzá, az bátran töltse le a Beta2 kiadást, próbálja ki!

Ubuntu 12.10 Beta2


forrás: OMG Ubuntu

t@m

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

openSUSE 42.2

Folytatódik openSUSE használatom története..

Ami azóta történt:

Már nem csak virtuálisan használom, hanem élesben
Már nem a 42.1-et, hanem a 42.2-t.

Eredetileg Xfce-vel telepítettem fel, de "ránéztem" a KDE 5.9.3-ra (remélem helyesen írtam a verziószámot). Eddig minden rendben. Boot idő kiváló, apró szokásos openSUSE-s óvintézkedések listája telepítés után:

1. Azonnal felvenni a packman repót
2. Telepíteni a kodekeket
3. KDE esetén belőni, hogy a VLC backendet használja
4. A network settingsben beállítani, hogy ne a Wicked, hanem a Network manager kezelje a hálózatot. (a boot idő igy SSD-vel lerövidül kb 9-10 másodpercre, az előzőleg 40(!!!) másodpercről). Mert az van, hogy bootkor a wicked vacakol a nettel, és ez sokáig tart neki.

Továbbra is negatívum/vagy nem tudom hova tegyem:

Yast....... Váááá annyira jó, hogy van egy GUI tool, amin lehet csesztetni a dolgokat, de néha annyira nehézkes.. És szénné pörgeti a procit egy laza szoftvermenedszer indítás is. Mondjuk ez az egés…

openSUSE Leap 42.1 What a bummer...

openSUSE újra és újra visszatér a gépre..

Nemrégiben lehetőségem volt gépet bővíteni, ezért gondoltam a megnövekedett háttértárnak hála, no meg, mivel először van SSD-m, kipróbálom megint az openSUSE-t. Az SSD-re való telepítésről eddig bibliányi anyagot olvastam. Majd azt a végkövetkeztetést vontam le, hogy:
- btrfs-ben alapból van autotrim - azért nem árt a /var, valamint a /tmp mappákat külön kezelni (mivel van HDD, ezért arra áttenni) Így is tettem. Bár így utólag elgondolkodva, lehet, hogy paranoid vagyok. A fórumon (hup) sokan azt írták, hogy felesleges para ez az SSD partícionálgatás, mert mire az írási lehetőségeinek végére ér, addigra úgyis vesz az ember nagyobbat. Mindegy, én azért még a / partíciójának becsekkoltam telepítés közben a noatime opciót is. Mert hogy ezt szépen lehet grafikus felületen ma már.
Na de a lényeget: Az openSUSE-nak legutóbb a 13.2  kiadását használtam hosszabb távon. Azóta egyszer próbáltam a Leap-et, de akkor még nem nyerte el a tetszésemet az új K…

openSUSE 42.1 A kaland folytatódik..

Kisebb balfékségem története:

Ma belefutottam egy érdekes hibába, bár valószínűleg én magam okoztam. Tegnap, mielőtt kikapcsoltam volna a gépet kipróbáltam/ki szerettem volna próbálni, milyen a Gnome az openSUSE Leap-en,  most hogy már SSD-ről fut a cucc, de el sem indult, de mivel már este volt, nem volt vele kedvem sokat xarakodni, szóval gondoltam jól van, akkor gyalu minden ami csak Gnome, gdme le, lightdm vissza.. Szóval vissza a jó öreg stabil Xfce-hez. No nem mintha a Gnome nem lenne az, csak mivel már megpiszkáltam a rendszert(volt csomag, aminél terjesztőt váltottam((vendor change))), így nem volt kedvem kibogozni a függőségi hibákat, csak. A lényeg, hogy valószínűleg szétcseszte azaz átállítgatta a pulseaudio configot a nagy Gnome uninstall, ezért Firefoxban a videók, Deadbeefben meg a zenéim mentek dupla sebességgel, hang nélkül(Deadbeefben dupla sebességgel ment a progressbar). Beírva a "double speed audio and video playback linux" kifejezést a gugliba, ezt dobt…