Ugrás a fő tartalomra

Egy experimentális utazás a BE::Shell világába


Ma megtörtént egy újabb csoda, illetve nem ma, hanem még tegnap.

Leírom:

Hosszas kutakodás után, na és azután, hogy szénné konfigoltam a Crunchbanget, majd miután ez nem elégítette ki a kíváncsiságomat, hirtelen jött egy ötletem: openSUSE, BE::Shell...

Előzmények:

Kb két-három hónapja is megvan annak, hogy eldöntöttem, valami stabil disztró után nézek, az Ubuntu és derivatívái után. Sokat gondoltam egy Debian alapú dologra, így szinte azonnal ki is próbáltam a már régen látott kedvencemet, a Crunchbanget.

Azonban, nem volt minden felhőtlen, és egy kellemesen összegyúrt Elementary OS után, kifejezetten csalódott voltam, mivel a GTK3 alapú alkalmazásokkal külön foglalkozni kellett, hogy konzisztensen jelenjenek meg, az amúgy csekély étvágyú Crunchbang alap GTK2 alkalmazásai mellett. Ennek csupán az az oka, hogy nem minden asztaltémát portoltak GTK3-ra, ezért figyelni kell, hogy mit választunk. Tudom, egy normál felhasználónak ilyen eszébe sem jutna, hogy asztaltémát akar váltani, vagy megváltoztatja a panel kinézetét, de én már csak ilyen vagyok...

Közben felvetődött bennem, hogy mi lenne, ha egy igazi "vállalati" disztróval kezdenék el pepecselni. Mivel már régóta "kerülgetjük egymást (asszem az első SUSE CD amit kipróbáltam, a 7.0 volt, le sem merem írni, milyen rég..)" az openSUSE-val/vel/zal (nem tudom, hogyan ejtsem helyesen: ópenszjúzi, ópensuse, ópenszjúsza, majd egyszer valaki kioktat, de mivel ez egy német mozaikszó, ezért én maradnék az ópensusénél), ezért adott volt az alkalom.
Éppen a napokban adták ki (kedvesem születésnapján) a 13.1 evergreen editiont. Ami annyit takar, hogy 3 évig támogatott lesz. Király! Gondoltam magamban, meg még mellé mormoltam, hogy ha lejár a 3 év, akkor majd a következő evergreen előtt átváltok tumbleweed-re.. Nosza, neki bele, DVD változat leszed, offline telepítés a B43(broadcom wifi) chipem miatt, majd routerhez odasompolyog (munkásszállás, bugyuta kérdések elkerülése, pl.: "mitakarszarúterrel?"), kábelen rádug, aztán B43 telepítés.. Kb 10 percen belül volt net, skype, kodekek, meg minden ami kell.

Stabilitás:

Mint egy gép, amit nem lehet megállítani. Igen, az openSUSE, meg a KDE úgy össze van gyúrva, hogy az hihetetlen. Nem véletlen, hogy a Youtube tele van az openSUSE 13.1-et hypeoló videókkal..
Minden normálisan működik, még ezen a kissé megkopott Dell Studio 1537-esen is, a kis Intel GMA grafikával.. Hasonlításként, a Unity jóval lassabb(egyelőre, amíg compizra alapoznak, addig az is lesz).
Ha nem megyünk a mélyére, akkor egy Windows 7 felületéhez hasonlít, ahogyan azt régebben már be is mutattam. De én a mélyére nézek... :-D


BE::Shell

Az ilyen experimentális, deviáns viselkedésformát a társadalom már nem nézi jó szemmel, de én mindig is kilógtam a sorból.. Hogy lehet annyi esze egy embernek, hogy a szinte Windows 7 Aero-t megszégyenítő stabilitású KDE asztali környezetet lecseréli egy scriptekkel, meg szöveges fájlokkal konfigurálható, Qt alapú(asszem) "tákolmányra"?

A BE::Shell-re a Deviantart.com-on figyeltem fel, még évekkel ezelőtt. Elég szenvedélyesen rajongok a GUI tervezés, fejlesztés, vagy csak optikai tunning iránt, ezt nem is tagadom. Nos, itt találtam pár olyan képernyőképet, melyen egy teljesen egyedi megoldás volt látható:

Több paneles elhelyezés, de a felső panelon egy global menü, mint OS X-ben. Hihetnénk, hogy egy régi Ubuntu, csak épp ott a bökkenő:

- lekerekített képernyőszélek
- a panelok "lebegnek" a semmi közepén (dehogy, csak be van nekik lőve 8 pixel padding.. :-D )
- oldalt meg valami rendszerfigyelő alkalmazás fut
- a global menü ellenére, van normál alkalmazás menü is...

Ez igen, ez kell az igazi pimpelő-betyárnak! Gondoltam magamban. Most egyébként a véletlen hozta így össze. Épp kapóra jött, hogy váltottam openSUSE13.1-re, így adta magát, hogy az alap KDE mellé felteszem a BE::Shellt is.

Install:

Marha egyszerű: fel kell venni a Packman repót, onnan telepíteni a Bespint, meg a Be-shellt.
Mielőtt elindítanánk, szedjünk le pár témát hozzá, és olvassuk el figyelmesen, mit írnak az igazi BE::Shell guruk instrukcióként!

Gyors összefoglaló, a hétvégi tapasztalatomból:

openSUSE 13.1:

Pro:

- frissebb
- lágyabb
- jobb
- legeslegjobb!!
- 1klikk install a software.opensuse.org -on, azt hiszem mindent visz!!!

Kontra:

- NINCS!!!!

BE::Shell

Videó:
Összegzés:

Pro:
- naggyon gyors
- letisztult
- tetszetős (ez szubjektív)
- könnyen konfigurálható, nem sokkal bonyolultabb állítgatni, mint egy openboxot
- minden kiforratlansága ellenére, még így is stabilabb, mint sok másik asztali környezet a stabil állapotában!

Kontra:

- senki nem tudja, hogy mi ez, még Linuxot sokat látott embereknek is kikerekedik a szeme, ha kipróbálják
- gyér dokumentáció, de az legalább angol, és használható
- ez egy experimentál cucc, tehát csak igazi önjelölt mazochistáknak való


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

openSUSE 42.2

Folytatódik openSUSE használatom története..

Ami azóta történt:

Már nem csak virtuálisan használom, hanem élesben
Már nem a 42.1-et, hanem a 42.2-t.

Eredetileg Xfce-vel telepítettem fel, de "ránéztem" a KDE 5.9.3-ra (remélem helyesen írtam a verziószámot). Eddig minden rendben. Boot idő kiváló, apró szokásos openSUSE-s óvintézkedések listája telepítés után:

1. Azonnal felvenni a packman repót
2. Telepíteni a kodekeket
3. KDE esetén belőni, hogy a VLC backendet használja
4. A network settingsben beállítani, hogy ne a Wicked, hanem a Network manager kezelje a hálózatot. (a boot idő igy SSD-vel lerövidül kb 9-10 másodpercre, az előzőleg 40(!!!) másodpercről). Mert az van, hogy bootkor a wicked vacakol a nettel, és ez sokáig tart neki.

Továbbra is negatívum/vagy nem tudom hova tegyem:

Yast....... Váááá annyira jó, hogy van egy GUI tool, amin lehet csesztetni a dolgokat, de néha annyira nehézkes.. És szénné pörgeti a procit egy laza szoftvermenedszer indítás is. Mondjuk ez az egés…

openSUSE Leap 42.1 What a bummer...

openSUSE újra és újra visszatér a gépre..

Nemrégiben lehetőségem volt gépet bővíteni, ezért gondoltam a megnövekedett háttértárnak hála, no meg, mivel először van SSD-m, kipróbálom megint az openSUSE-t. Az SSD-re való telepítésről eddig bibliányi anyagot olvastam. Majd azt a végkövetkeztetést vontam le, hogy:
- btrfs-ben alapból van autotrim - azért nem árt a /var, valamint a /tmp mappákat külön kezelni (mivel van HDD, ezért arra áttenni) Így is tettem. Bár így utólag elgondolkodva, lehet, hogy paranoid vagyok. A fórumon (hup) sokan azt írták, hogy felesleges para ez az SSD partícionálgatás, mert mire az írási lehetőségeinek végére ér, addigra úgyis vesz az ember nagyobbat. Mindegy, én azért még a / partíciójának becsekkoltam telepítés közben a noatime opciót is. Mert hogy ezt szépen lehet grafikus felületen ma már.
Na de a lényeget: Az openSUSE-nak legutóbb a 13.2  kiadását használtam hosszabb távon. Azóta egyszer próbáltam a Leap-et, de akkor még nem nyerte el a tetszésemet az új K…

openSUSE 42.1 A kaland folytatódik..

Kisebb balfékségem története:

Ma belefutottam egy érdekes hibába, bár valószínűleg én magam okoztam. Tegnap, mielőtt kikapcsoltam volna a gépet kipróbáltam/ki szerettem volna próbálni, milyen a Gnome az openSUSE Leap-en,  most hogy már SSD-ről fut a cucc, de el sem indult, de mivel már este volt, nem volt vele kedvem sokat xarakodni, szóval gondoltam jól van, akkor gyalu minden ami csak Gnome, gdme le, lightdm vissza.. Szóval vissza a jó öreg stabil Xfce-hez. No nem mintha a Gnome nem lenne az, csak mivel már megpiszkáltam a rendszert(volt csomag, aminél terjesztőt váltottam((vendor change))), így nem volt kedvem kibogozni a függőségi hibákat, csak. A lényeg, hogy valószínűleg szétcseszte azaz átállítgatta a pulseaudio configot a nagy Gnome uninstall, ezért Firefoxban a videók, Deadbeefben meg a zenéim mentek dupla sebességgel, hang nélkül(Deadbeefben dupla sebességgel ment a progressbar). Beírva a "double speed audio and video playback linux" kifejezést a gugliba, ezt dobt…