2015. febr. 6.

Crunch-bumm-bang-over....

Hát ez a nap is eljött... :-(


Szomorú vagyok. Ma csalódottan olvastam, hogy a kedvenc Linux disztróm "atyja" befejezi a további terjesztést/fejlesztést. S bár mondhatná bárki, hogy a Crunchbang csak Debian+Openbox volt, én azért meg tudnám cáfolni. A Crunchbang akkor "robbant be" a Linux kedvelők, buherálók köztudatába, amikor épp a legnagyobb szükség volt rá. Amikor már mindenkinek elege volt az akkor még igencsak köhécselő Pulseaudio (azóta már elég jól használható) kellemetlenségeiből, vagy az Ubuntu kezdődő irányváltásából.. Szóval a Crunchbang egy Ubuntu klónként kezdte, de aztán az Ubuntu instabilitása miatt a terjesztő meggondolta magát, és a Crunchbang 8.10, valamint a 9.04 -es kiadást követően Debian alapokra helyezte a disztribúciót. A kiadások eztán követték a Debian stabil ág kiadási ciklusát. Közben egy remek közösség alakult ki a Crunchbang fórumon. A világ minden tájáról írtak a lelkes felhasználók. ötleteket, konfigurációs fájlokat, vagy azok tartalmát cserélgették egymás közt. Szinte mindenre született megoldás, olyannyira, hogy olykor jobb volt itt keresni valamit, mint egy Debian fórumon. A Crunchbang példáján felbuzdulva számos másik Linux disztró is megjelent (többek között az Archbang, valamint a LinuxBBQ). A közösség egy kicsit elkezdett hígulni. Persze ez várható volt. A Crunchbang lassan, de biztosan túlhaladta az egy emberes projekt keretet. Philipnek egy idő után már apaként is kellett létezni, nem csak lelkes NERD-ként. Ezért úgy döntött, valamit fel kell áldozni a sok projekt közül, az élhetőbb élet érdekében. Sajnos a Crunchbanget áldozta be, bár a helyében én is ezt tettem volna.

A legjobban talán azt sajnálom, hogy mostanában már én sem "jártam" fel a fórumra sem, hiszen a rendszer szépen működött, ahogy belőttem, évek óta.

Hát viszlát Crunchbang, Philipnek pedig több szerencsét és kitartást a többi projekthez!

DE-k WM-ek, satöbbi.. Mé útálom a Gnome-ot?

Mint az virtuális ismerőseim körében ismeretes, Openbox fan vagyok nagyon régóta. Mégsem ezt ajánlanám olyanoknak, akiknek nincs türelme/id...