Ugrás a fő tartalomra

/etc/apt/sources.list

Ezen az oldalon felsorolásszerűen közzéteszem azokat a tárólókat, amiket hasznosnak vélek, vagy hasznosnak véltem Linuxos kalandozásaim során. Ezek közt lesz a hasznos kodekeket tartalmazó tárolóktól, a különféle asztaltémákon át speciális szoftvertárolőkig, amik amúgy az alap Ubuntu/LinuxMint/Debian telepítéskor nincsenek felvéve a Synaptic-ban.

FAQ: Hogyan vehetek fel tárolókat?

Nos mi sem egyszerűbb ennél:
Rendszergazdaként meg kell nyitni a /etc/apt/sources.list - fájlt egy szövegszerkesztővel, és ott hozzáadni a sorhoz a további tárolókat...

FIGYELEM!! Bár az Ubuntu, a LinuxMint szintén Debian alapú, mégsem ajánlom azt, hogy pl Debian rendszerbe vegyünk fel Ubuntus tárolókat, mivel nem biztos, hogy működni fog bizonyos függőségek miatt. (egyes csomagok más csomagok jelenlétével települnek csak)

Eredeti Debian tárolók:


## DEBIAN
deb http://http.us.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free
deb-src http://http.us.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free

## DEBIAN SECURITY
deb-src http://http.us.debian.org/debian/ squeeze/updates main

## DEBIAN BACKPORTS (magyar)
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free #Added by software-properties


Crunchbang specifikus Debian tárolók:


## CRUNCHBANG
deb http://packages.crunchbanglinux.org/statler statler main

Egyéb szoftverek tárolói:

## A Google-Chrome Debian tárolója:
deb http://dl.google.com/linux/deb/ testing main non-free

## A Skype Debian tárolója:
deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free

folyt köv...


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

openSUSE 42.2

Folytatódik openSUSE használatom története..

Ami azóta történt:

Már nem csak virtuálisan használom, hanem élesben
Már nem a 42.1-et, hanem a 42.2-t.

Eredetileg Xfce-vel telepítettem fel, de "ránéztem" a KDE 5.9.3-ra (remélem helyesen írtam a verziószámot). Eddig minden rendben. Boot idő kiváló, apró szokásos openSUSE-s óvintézkedések listája telepítés után:

1. Azonnal felvenni a packman repót
2. Telepíteni a kodekeket
3. KDE esetén belőni, hogy a VLC backendet használja
4. A network settingsben beállítani, hogy ne a Wicked, hanem a Network manager kezelje a hálózatot. (a boot idő igy SSD-vel lerövidül kb 9-10 másodpercre, az előzőleg 40(!!!) másodpercről). Mert az van, hogy bootkor a wicked vacakol a nettel, és ez sokáig tart neki.

Továbbra is negatívum/vagy nem tudom hova tegyem:

Yast....... Váááá annyira jó, hogy van egy GUI tool, amin lehet csesztetni a dolgokat, de néha annyira nehézkes.. És szénné pörgeti a procit egy laza szoftvermenedszer indítás is. Mondjuk ez az egés…

openSUSE Leap 42.1 What a bummer...

openSUSE újra és újra visszatér a gépre..

Nemrégiben lehetőségem volt gépet bővíteni, ezért gondoltam a megnövekedett háttértárnak hála, no meg, mivel először van SSD-m, kipróbálom megint az openSUSE-t. Az SSD-re való telepítésről eddig bibliányi anyagot olvastam. Majd azt a végkövetkeztetést vontam le, hogy:
- btrfs-ben alapból van autotrim - azért nem árt a /var, valamint a /tmp mappákat külön kezelni (mivel van HDD, ezért arra áttenni) Így is tettem. Bár így utólag elgondolkodva, lehet, hogy paranoid vagyok. A fórumon (hup) sokan azt írták, hogy felesleges para ez az SSD partícionálgatás, mert mire az írási lehetőségeinek végére ér, addigra úgyis vesz az ember nagyobbat. Mindegy, én azért még a / partíciójának becsekkoltam telepítés közben a noatime opciót is. Mert hogy ezt szépen lehet grafikus felületen ma már.
Na de a lényeget: Az openSUSE-nak legutóbb a 13.2  kiadását használtam hosszabb távon. Azóta egyszer próbáltam a Leap-et, de akkor még nem nyerte el a tetszésemet az új K…

openSUSE 42.1 A kaland folytatódik..

Kisebb balfékségem története:

Ma belefutottam egy érdekes hibába, bár valószínűleg én magam okoztam. Tegnap, mielőtt kikapcsoltam volna a gépet kipróbáltam/ki szerettem volna próbálni, milyen a Gnome az openSUSE Leap-en,  most hogy már SSD-ről fut a cucc, de el sem indult, de mivel már este volt, nem volt vele kedvem sokat xarakodni, szóval gondoltam jól van, akkor gyalu minden ami csak Gnome, gdme le, lightdm vissza.. Szóval vissza a jó öreg stabil Xfce-hez. No nem mintha a Gnome nem lenne az, csak mivel már megpiszkáltam a rendszert(volt csomag, aminél terjesztőt váltottam((vendor change))), így nem volt kedvem kibogozni a függőségi hibákat, csak. A lényeg, hogy valószínűleg szétcseszte azaz átállítgatta a pulseaudio configot a nagy Gnome uninstall, ezért Firefoxban a videók, Deadbeefben meg a zenéim mentek dupla sebességgel, hang nélkül(Deadbeefben dupla sebességgel ment a progressbar). Beírva a "double speed audio and video playback linux" kifejezést a gugliba, ezt dobt…