Ugrás a fő tartalomra

/www

Ezen az oldalon megpróbálom összegyüjteni azokat a hasznos weboldalakat, melyeket haszonnal forgathat a felhasználó, ha már egyszer a Linuxot választotta. A lista kiterjed olyan fórumokra, blogokra is, ahol hasznos leírásokat találhatunk, bizonyos speciális helyzetek megoldására. A belinkelt weboldalak némelyike angol nyelvű, de gondolom ez nem baj. Aki Linuxot használ, annak előbb-utóbb meg kell barátkoznia az angol használatával.Fórumok, ahol segítséget kaphattok, általában gyorsan:

HUP.HU:

Magyar szakmai unix fórum, ezen kívül a wikije is nagyon hasznos. A felhasználók segítőkészek, általában már az archivumban rá lehet akadni olyan topicokra, ahol megtalálja az ember amit keres, nem muszáj újat nyitni. Illetve nem ajánlott minden problémával új topicot nyitni, ezt előre is köszönöm minden HUP tag nevében, mert már így is rengeteg hasonló bejegyzés van, ez egyre jobban nehezíti a szűrést, ha az ember keres valami fontos dolgot hirtelen!


Szóval a hupos aranyszabály:

Gondod van

- keress a disztribúciód fórumain, wikijén(ha van)
- google keresés magyarul
- google keresés angolul

Ha nincs eredmény

- keress a HUPwikin
- keress a HUP bejegyzéseiben

Ha végképp nincs eredmény

- nyiss egy új topicot
A címe mindenképp tartalmazza a probléma tárgyát, a probléma leírása legyen lényegre törő!

Végül egy hasznos tanács tőlem:

- a HUP-on kerüljük a hitvitákat (fújWindows, fújMac, fújLinux, fújBSD), mert csak végtelen topicot generálnak

A fentieket észben tartva egy nagyon jó kis közösség tagja lehet az ember. Szakmai tanácsokat, sőt akár még álláslehetőségeket is kaphatunk itt!


http://hup.hu/

Crunchbanglinux.org:

Igen ez a Crunchbanglinux weboldalán a fórum rész. A felhasználók itt sokféle nemzetiségűek, ennek ellenére nagyon összetartó, és segítőkész közösség. Rengeteg hasznos leírás, megoldás található itt! Aki nem Debian alapú Linuxot használ annak is érdemes lehet rendszeresen látogatni az oldalt!

crunchbanglinux.org/forums

Androbit

Az SKL-projekt egy hasznos információs weboldal volt. Ebből lett az Androbit, ahol jómagam is cikkíró lettem. Van(volt, keresem, nem tudom hova lett) egy saját disztribúciójuk is, amit rendszer adminisztrációra lehet használni LiveCD formában, emellett van fórum is. Maga a weboldal elég fiatal, de a fellelhető leírások száma folyamatosan gyarapodik. Személy szerint reménykedem benne, hogy egy igényes valós híreket, (hírértékű híreket, nem bulvárt) leírásokat, ismertetőket szállító közismert oldallá növi ki magát, mert erre szerintem szükség van!

http://androbit.org/

Információs weboldalak, hasznos how-to-k:

Distrowatch.com

Ez a weboldal a Linuxos élet egyik híradója, itt mindig van hír az aktuális bejelentésekről, új disztribúciókról, verziófrissítésekről, valamint van egy lista ami minden disztribúció aktuális népszerűségi indexét próbálja megjeleníteni. Van egy olyan mondás, hogy amelyik Linux nincs fent a "disztróvaccson", az nem is létezik. Persze, mint azt tudjuk, ez azért nem egészen így van. Az oldal egyik hátránya, hogy talán túlzottan Ubuntu szimpatizáns, de ez nem olyan nagy baj.

distrowatch.com

linux-laptop.net

Itt meg lehet tekinteni, melyik laptop, milyen disztribúcióval működik a legjobban, illetve inkább úgy fogalmaznék, hogy melyik típusra mit sikerült felhekkelni. Komolyra fordítva, itt leírják a felhasználók a saját tapasztalataikat, megoldásaikat sokszor lehet találni a bejegyzésekben olyan dolgokat, amit előtte napokig keresett az ember. A típusok listája hatalmas, szerintem több száz laptop típus telepítési, valamint beállítási útmutatói vannak fent. Nagyon hasznos weboldal, ha pingvint ültetsz a laptopodba!
linux-laptop.net

Gentoo Wiki
http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Main_Page

Állítólag nagyon sok más disztribúciót kedvelő ember (debian, ubuntu) szereti, mert ez a legrészletesebb wiki Linuxilag. Azért érdemes lecsekkolni a

Debian Wiki-t:
http://wiki.debian.org/

Meg az Arch Wiki-t is:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Main_Page

OMG Ubuntu

Az OMG Ubuntu egy angol nyelvű híroldal, általában Ubuntu specifikus hírekkel, bejelentésekkel foglalkozik. Minden Ubuntu felhasználónak ajánlom!

http://www.omgubuntu.co.uk/

Webupd8.org

Az oldal szintén elég Ubuntu párti, itt azonban a híreken bejelentéseken kívül, megtaláljuk egy sor alkalmazás Ubuntus tárolójának címét (PPA). Továbbá hasznos tippeket, trükköket sajátíthatunk el, Ubuntu rendszerünk személyre szabásához.

http://www.webupd8.org/

Ubuntuvibes

Ismét egy Ubuntus oldal, itt alkalmazásokról olvashatunk ismertetőket, valamint Ubuntura elérhető játékok friss bejelentéseit követhetjük nyomon Ubuntus hírek társaságában.

http://www.ubuntuvibes.com/


Blogok


http://blog.xorp.hu/

Még beszeljukmac.com-os időszakomból ismerem, nagyon jó Linuxos, Solarisos, Mac-es leírások vannak. (magyar)

http://thepeachyblog.blogspot.com/

Egy Linux felhasználó blogja, tele van conky-lua szkriptekkel, mindenkinek csak ajánlani tudom!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

openSUSE 42.2

Folytatódik openSUSE használatom története..

Ami azóta történt:

Már nem csak virtuálisan használom, hanem élesben
Már nem a 42.1-et, hanem a 42.2-t.

Eredetileg Xfce-vel telepítettem fel, de "ránéztem" a KDE 5.9.3-ra (remélem helyesen írtam a verziószámot). Eddig minden rendben. Boot idő kiváló, apró szokásos openSUSE-s óvintézkedések listája telepítés után:

1. Azonnal felvenni a packman repót
2. Telepíteni a kodekeket
3. KDE esetén belőni, hogy a VLC backendet használja
4. A network settingsben beállítani, hogy ne a Wicked, hanem a Network manager kezelje a hálózatot. (a boot idő igy SSD-vel lerövidül kb 9-10 másodpercre, az előzőleg 40(!!!) másodpercről). Mert az van, hogy bootkor a wicked vacakol a nettel, és ez sokáig tart neki.

Továbbra is negatívum/vagy nem tudom hova tegyem:

Yast....... Váááá annyira jó, hogy van egy GUI tool, amin lehet csesztetni a dolgokat, de néha annyira nehézkes.. És szénné pörgeti a procit egy laza szoftvermenedszer indítás is. Mondjuk ez az egés…

openSUSE Leap 42.1 What a bummer...

openSUSE újra és újra visszatér a gépre..

Nemrégiben lehetőségem volt gépet bővíteni, ezért gondoltam a megnövekedett háttértárnak hála, no meg, mivel először van SSD-m, kipróbálom megint az openSUSE-t. Az SSD-re való telepítésről eddig bibliányi anyagot olvastam. Majd azt a végkövetkeztetést vontam le, hogy:
- btrfs-ben alapból van autotrim - azért nem árt a /var, valamint a /tmp mappákat külön kezelni (mivel van HDD, ezért arra áttenni) Így is tettem. Bár így utólag elgondolkodva, lehet, hogy paranoid vagyok. A fórumon (hup) sokan azt írták, hogy felesleges para ez az SSD partícionálgatás, mert mire az írási lehetőségeinek végére ér, addigra úgyis vesz az ember nagyobbat. Mindegy, én azért még a / partíciójának becsekkoltam telepítés közben a noatime opciót is. Mert hogy ezt szépen lehet grafikus felületen ma már.
Na de a lényeget: Az openSUSE-nak legutóbb a 13.2  kiadását használtam hosszabb távon. Azóta egyszer próbáltam a Leap-et, de akkor még nem nyerte el a tetszésemet az új K…

openSUSE 42.1 A kaland folytatódik..

Kisebb balfékségem története:

Ma belefutottam egy érdekes hibába, bár valószínűleg én magam okoztam. Tegnap, mielőtt kikapcsoltam volna a gépet kipróbáltam/ki szerettem volna próbálni, milyen a Gnome az openSUSE Leap-en,  most hogy már SSD-ről fut a cucc, de el sem indult, de mivel már este volt, nem volt vele kedvem sokat xarakodni, szóval gondoltam jól van, akkor gyalu minden ami csak Gnome, gdme le, lightdm vissza.. Szóval vissza a jó öreg stabil Xfce-hez. No nem mintha a Gnome nem lenne az, csak mivel már megpiszkáltam a rendszert(volt csomag, aminél terjesztőt váltottam((vendor change))), így nem volt kedvem kibogozni a függőségi hibákat, csak. A lényeg, hogy valószínűleg szétcseszte azaz átállítgatta a pulseaudio configot a nagy Gnome uninstall, ezért Firefoxban a videók, Deadbeefben meg a zenéim mentek dupla sebességgel, hang nélkül(Deadbeefben dupla sebességgel ment a progressbar). Beírva a "double speed audio and video playback linux" kifejezést a gugliba, ezt dobt…