2018. szept. 11.

DE-k WM-ek, satöbbi.. Mé útálom a Gnome-ot?

Mint az virtuális ismerőseim körében ismeretes, Openbox fan vagyok nagyon régóta. Mégsem ezt ajánlanám olyanoknak, akiknek nincs türelme/ideje/ötlete személyre szabni, vagy nagyon kezdők a témában. Haladóbb érdeklődőknek viszont egy igazi svájci bicska lehet, ha személyre szabták. A Linuxra elérhető asztali környezeteket nem különösebben imádom, bár néha egyik-másik megörvendezteti az embert valami új képességgel, amit a többi nem tud, jelenleg azt lehet mondani, hogy a konzervatív kialakítású DE(Desktop Environment)-ken kívül (MATE, Xfce Cinnamon) a többi folyamatosan kísérleti stádiumban van. Ami azért szomorú, mert a nagy disztrók zöme, pont azt a két nagy öregnek számító asztali környezetet csomagolja a szoftvercsomagba, amelyeknek csak az LTS verzióiban bízhatunk valamelyest. Ez a két nagy öreg DE a Gnome, valamint a KDE. Ráadásul, a mérleg nyelve érezhetően a Gnome felé billen, ha azt nézegetem, hogy melyik az a DE, amit alapból a nagy Enterprise disztrók támogatnak a legjobban. Több köröm is volt már a Gnome-mal, én mint egyszerű felhasználó voltam elégedett is vele, de aztán általában az lett a vége, hogy:

  1. vagy jött egy rendszerfrissítés, ami után már a login sem ment, mert a login után Gnome crash fogadott
  2. vagy frankó volt minden, de egyszer csak egy plugin miatt már bizonyos UI elemek nem voltak a helyükön frissítés után
  3. eleve idegesítő, hogy sok a Gnome crash a többi WM-hez, DE-hez képest
Sokakban felmerül a kérdés, amikor Linuxra váltanak, hogy melyik disztrót, milyen WM-et, DE-t válasszanak. Az ember legszívesebben azt mondaná, hogy amelyik jön a disztróval, amit kinéztél magadnak. De én mégsem ajánlanám az Ubuntuban, Fedorában, Debianban jelenleg alapértelmezett Gnome-ot. Megpróbálom összeszedni, hogy miért:

- Bár a Gnome billentyűzetről vezérelhető elképzelése még jó is lenne, engem zavar, hogy akkor miért olyan nagyok a UI elemek alapból, mintha csak a tácccsos vonalat erőltetnék? Minden célközönségnek nem lehet egyszerre megfelelni.. Desktop használatra nem értem miért a böszme gombok? Hogy kicsit ismét tömjénezzem az Elementary OS-t, abban a Pantheon is GTK3 alapú, használ egyes Gnome libraryket(legalábbis eleinte igen, most nem vagyok benne biztos, mióta independent DE lett a Pantheon, lehet, hogy saját libjei vannak, de a GTK3 miatt biztos van közös.), de a Pantheon UI elemei már kezdettől fogva ALAPBÓL kompaktabbak voltak, az animációk finomabbak, rövidebbek, érezhetően kevesebb grafikus erőforrást igényel a felület. Egy Dell Studio 1537-en a topiknyitó () konfigjához hasonló vason szépen futott anno már az Elementary OS Luna is.
- Ha már UI revolution, - visszatérve kicsit az előző ponthoz - ne azért kelljen már asztaltémát keresgetnem telepítés után azonnal, hogy a UI elemek kellemes méretre zsugorodjanak, mert az Adwaita egy böszme undorító fos. 
- Ne azért kelljen azonnal telepítés után elmennem az extensions.gnome.org-ra, hogy legyen system tray a felső panelen, ahova mindenki mióta világ a világ reflexből azt keresi a hangerőszabályzó ikonja mellett..
- Számomra ezért kellemesebb egy Xfce, mert egyszerűen nincs útban. Alapértelmezetten az is elég öregesen néz ki finoman szólva, de a UI elemek nem keltik azt a böszme órmótlan érintőképernyős benyomást, mint Gnome alatt. Hogy egyszerűen hatalmas kihasználatlan területek vannak az alkalmazások ablakaiban, melyek közepén egyetlen gomb, vagy vezérlőelem trónol.

Szóval, miután a topicons, a dash-to dock extensiont, valamint a Numix, vagy a Vertex témát letölti az ember, már egész használható a Gnome, már csak a frissítések után kell "aggódni", hogy remélhetőleg az újabb verziót is kellemesen összehangolták a vele aktuális Xorggal, meg legalább az Intel grafikus driverrel, vagy legalább összevárják kiadás előtt ezek kellemes együttállását, bármelyik disztróról is beszélünk...


Tehát végszó első Linuxosoknak:

NE Gnome-mal válasszatok első Linuxos élményt, inkább közelítsetek a konzervatív Windows szerű élmény oldalról: Linux Mint Cinnamon, MATE, Ubuntu MATE, Fedora Xfce, MATE, Debian MATE, Xfce, Manjaro default Xfce van választék hála az égnek. Ha valami csicsásabb modernebb dolog kell, akkor meg inkább a Plasma Desktop. Disztrók, amelyekben a legjobb Plasma Desktop élményem volt: openSUSE, Manjaro, Fedora, KDENeon,  Debian (ebben viszonylag régi LTS verzió van, mármint a stable ágban, akinek kellenek a dzsírújj fícsörök, azoknak inkább testing ág, vagy más rolling, semi-rolling disztró)

Ha pedig mindenképp Gnome szerű, de stabil élményre vágytok, akkor Elementary OS, Pantheon Desktop. Komolyan. Szégyen, hogy a Gnome fejlesztői ezt nem értik, nem látják. A Pantheon a legjobban sikerült Gnome variáns!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

DE-k WM-ek, satöbbi.. Mé útálom a Gnome-ot?

Mint az virtuális ismerőseim körében ismeretes, Openbox fan vagyok nagyon régóta. Mégsem ezt ajánlanám olyanoknak, akiknek nincs türelme/id...