2018. júl. 14.

Mielőtt Linuxra Váltanál

Mai szösszenetem azok számára lehet érdekes, akik már látogatják a Linuxos fórumokat, érdeklődnek a Linux iránt, de még nem döntöttek, mert vannak kérdéseik, félelmeik.

Amennyiben valóban érdekel az opensource világa, érdekelnek az alternatív szoftveres megoldások, nyitott vagy az új dolgokra, kis fejlesztőcsapatok ötleteire, hajlandó vagy szoftvereket tesztelni, hibajelentéseket beküldeni, észrevételeket eljuttatni a fejlesztők felé, úgy igazából nincs is félnivalód.

Ám mielőtt elhatároznád magad a végleges döntésre, fontolj meg pár dolgot:

1) Mennyire vagy a szokások rabja?
Ugyanis Linux használata közben tapasztalni fogod a különbségeket a Windows és a Linux Között. Ezeket vagy el tudod viselni, vagy nem. Majdnem minden máshogy van, mint a megszokott.

2) Mennyire vagy tisztában a Linux határaival?
Sokan gondolják, hogy egy öreg masinán nem megy a Windows, mert vagy a hardver nem bírja, vagy a Windows 10 alatt már nincs a hardverhez elég új driver, nincs már támogatva, így majd ha Linuxot tesznek a gépre, az majd szárnyalni fog.

Nos ez egy nyilván való tévhit. A Linux fejlesztése, legalább olyan gyors ütemben, sőt inkább gyorsabban zajlik, mint a Windowsé. Bár a Linux kernel maga is tartalmaz elég széles körű hardvertámogatást, vannak bizonyos eszközök (főleg videokártyák, hangkártyák, hálózati eszközök), melyeket Linux alatt is elég körülményes, sőt lehetetlen szóra bírni.

Ezen problémák egy részét áthidalhatják olyan speciális disztribúciók, melyek direkt a régebbi hardverek támogatására készülnek, kevesebb erőforrást igénylő grafikus felületekkel, régebbi kernelekkel.

A másik (a jobbik) megoldás lehet, a tudatos hardvervásárlás. Vannak olyan weboldalak melyek irányt mutathatnak hardvervásárlás előtt, tesztekkel, felhasználói visszajelzésekkel. Ezeket érdemes lehet lapozgatni, mielőtt a Linux melett dönt valaki. Pár ezek közül:

Phoronix

Ez a weboldal Michael Larabel weboldala. Ő készítette a Phoronix Test Suite-ot, amely egy benchmark szoftver Linuxra. Minden friss hardverről olvashatók cikkek, teszteredmények. A tesztekben leírja milyen disztribúciót használt a teszt folyamán, tehát érdemes azokkal a disztribúciókkal kísérletezni, ha adott hardverünk van.

Linux on laptops

Ezen a weboldalon felhasználói visszajelzések olvashatók az adott laptopokkal kapcsolatban, érdemes lapozgatni, bár egyes márkák típusai között nem nagyon található viszonylag friss leírás.

HUP

Igen, a jó öreg hángérien junix portál eredeti nevén, ma más csak hup. Sokan kerülik a trollok miatt, sokan információbányaként használják. Nos én mindenképp értelmes alternatívának, sőt magyar nyelven szinte az egyetlen lehetőségnek látom jelenleg, ahol elég részletes leírásokat lehet olvasni felhasználói tapasztalatokról, akár blogbejegyzésekben is. Kezdő Linuxosoknak mindenképp ajánlott az olvasgatása!

Youtube

Érdemes beírni kulcsszónak hardvereink nevét, majd a Linux szót, hátha dob ki valami kézzelfogható értelmes tartalmat, mely hasznos lehet. Emellett természetesen használd a google, a duckduckgo, vagy egyéb keresőt, ahogy azt már megszoktad, hiszen a probléma megoldására először a létező megoldások keresése sokszor célravezetőbb, mint válaszokra várni napokat egy eldugott fórumban.

3) Mennyire vagy kitartó?
A kezdő Linux felhasználók közül, nagyon sokan az első botladozások után hajlamosak azonnal visszaváltani Windowsra, mert azt már kitapasztalták, vagy mert azt felpakolja nekik a szomszéd Pisti és le van a gond.. Linux alatt bizony sok dolgot önállóan kell megoldani. Mivel elég kis számú a hazai Linux felhasználói közösség, ezért nem annyira biztos, hogy lakhelyedtől 500 méterre találsz hozzáértőt. Itt jönnek képbe a fórumok, facebook csoportok.

Trollok támadása
Sajnos a Linux közösség sem mentes a trolloktól, ezek a figurák bármilyen témakörben léteznek, viszont általában akkor a legzavaróbbak, ha egy kezdő, azonnal beléjük botlik egy kérdés során. Próbáld meg kiszűrni a pozitív hozzáállású embereket és inkább azok szavára hallgatni, azok tanácsait megfogadni.

Distro War
Ez is egy teljesen felesleges dolog. Azok az emberek, akik elítélnek másokat, mert azok másik Linux disztribúciót használnak, ekvivalensek azokkal, akik egymást elítélik, amiért Windowst/Mac OS-t/BSD-t/egyebet használnak.. NEM KÖTELEZŐ egyiket sem használni, mindenki azt használ, ami neki a napi tevékenysége szempontjából a legkedvezőbb.

Lépcsőfokok
Bár a distro war ahogy azt már fentebb is írtam felesleges, vannak azonban megkérdőjelezhetetlen tények, melyeket tudni érdemes még egy kezdőnek is. Ezek nem negatív kritikák bizonyos disztribúciókkal szemben, inkább azok határait, lehetőségeit vázolják. Mivel jelenleg több, mint 300 Linux disztribúció létezik, ésszerű, hogy vannak kezdőbarátabb, és inkább a rendszergazdákat, avatotabb felhasználókat célzó disztribúciók is. Ha kezdőként rögtön egy Gentoo telepítéssel kezdesz, nem biztos, hogy azonnal szerethető lesz számodra a Linux világa. Vannak sajnos trollok, akik ezt javasolják, részint igazuk is van, hiszen a Gentoo áll legközelebb a UNIX rendszerekhez, a legrészletesebben ezen tudsz mindent bekonfigurálni, de egyáltalán nem kezdőbarát. Kezdésnek jobb inkább valami populárisabb, szélesebb körben ismert disztribúcióval próbálkozni. Pár ezek közül:

Linux Mint
Ubuntu (Xubuntu/Kubuntu/Lubuntu/Ubuntu MATE/Ubuntu Budgie)
KDE neon

Mint azt láthatod, kezdőknek csupán Debian/Ubuntu alapú rendszereket ajánlottam. Nos, ez azért van, mert akárki akármit mond, ezekkel kapcsolatban van jelenleg a legtöbb felhasználói tapasztalat, fórumtopik az interneten. Emellett a legtöbb Linuxra létező szoftvert is .deb csomagkezelésre terjesztik. (persze Archra bármi IS elérhető, ahogy Gentoora is, de ezek már nem a kezdő kategóriába tartoznak)

Ha elég kitartó leszel, látni fogod az Ubuntu, valamint az ubuntu alapú disztrók határait, így majd próbálkozni fogsz más lehetőségekkel is. Ezt a folyamatot azonban nem érdemes siettetni. Jómagam közel 15 éve használok Linuxot, de nagyjából másfél éve kezdtem el Arch irányba kacsingatni. Semmivel nem vagy elkésve. Ha Linuxot használsz, az már eleve egy tanulási görbe kezdete. Ha megélhetés, munka szempontjából érdekel a Linux, valószínűleg jóval hamarabb tágul az érdeklődési köröd Linuxon belül is, mint nekem.

Végcél
Az nincs. Mindig van mit tanulni, mindig jönnek újabb fejlesztések, melyek sutba dobnak régebben használt dolgokat. Nyitottnak kell lenni. Pár példa:
Wayland-Xorg, Alsa-Pulse Audio, sysvinit-Systemd. Bár lehet az új dolgokat támadni, véleményem szerint először elemezni, megérteni érdemes és nem zsigerből elutasítani. Előbb-utóbb mindenki eljut legalább az Arch telepítésig/használatig, majd a Gentoo telepítésig is. Ezt inkább a tanulási görbe egyik szakaszaként élem meg. Általános hétköznapi felhasználásra felesleges folyton terminált bújni, hiszen az ember nem akarja folyton foltozni a Linuxát.

Az alternatívák
Elértem az egyik fő célomhoz, megemlíteni a lehetőségeket, melyek eléd tárulnak, ha elég nyitott vagy.

Linux alatt nem csak a szoftverek közül válogathatunk, hanem a grafikus felületek között is. Ez legalább ugyanannyira hátránya a platformnak, mint előnye. Windowsra és Mac OSra jószerivel csak egyetlen grafikus felhasználói felület létezik, amelynek csak a színsémáját lehet megváltoztatni. Linuxra rengeteg létezik. Ezért is lehet bizonytalan egy kezdő Linuxos. Nem szeretnék senkit sem egyik asztali környezet irányába terelni, hiszen mindegyik egy adott célcsoportot, felhasználási módot szolgál. Azonban pont a Windows felől érkezőknek érdemes párat kipróbálni a végső döntés előtt.

A szerintem leginkább "Windows érzést" okozó asztali környezetek:

Cinnamon 
alapértelmezetten a Linux Mint hozza, de bármellyik Linux disztribúció alatt elérhető a szoftvertárolókból
MATE 
Linux Mint, Ubuntu MATE alatt elérhető alapértelmezett környezetként, ha a Mintnek ezt a változatát töltjük le
Plasma Desktop (KDE)
Kubuntu, KDE neon hozza alapértelmezésként.

Mint azt fentebb írtam, ezeket célszerű kipróbálni mielőtt élesben feltelepítjük gépünkre.

Még érdemes megjegyeznem, ha még csak nézelődsz a témakörben, okos megoldás lehet, ha Windows alatt is megpróbálod kiváltani azokat az alkalmazásokat multiplatformos nyílt forráskódú megoldásokra, amelyek jelenleg kizárólag Windowsra léteznek. Lesznek majd olyan megoldások (sőt a legtöbb ilyen), amelyeket újra kell tanulni, hiszen eltérnek a Windowson megszokottaktól. Viszont általánosságban elmondható, hogy jelen pillanatban már elég jól el lehet "éldegélni" Windows nélkül, Adobe, Microsoft Office, stb. nélkül a mindennapi életben. Amennyiben munkád miatt nélkülözhetetlenek ezek a megoldások, akkor is van egy lehetőség, illetve több, az egyik a wine, a másik pedig egy virtualizált Windows, az azon futtatott szoftverrel.

Egy szerintem igen hasznos weboldal, alternatív megoldások felkutatására:
Alternativeto


Végszó

Miért nem említettem az RPM alapú disztrókat, a Debiant, valamint a többi asztali környezetet? Nos, mivel szerintem nem épp kezdőknek való.

Következő írásom tovább fogja boncolgatni e témakört, mivel úgy érzem ez talán még mindig hiánypótló lehet. Ugyan vannak youtube csatornák, unalmas végigkattintós disztrótelepítésekről, viszont kevés a valós információtartalom. Ha magamból indulok ki, jobban szeretek olvasni, mint videót nézni. terveim között szerepel a jó öreg asztali környezeteket bemutató cikksorozatom újraélesztése is. Ha van rá igény, kommentben jelezhetitek. Nem kell profizmusra számítani, hiszen nem vagyok újságíró, viszont megpróbálom tényszerű adatokkal, linkekkel, képernyőképekkel, esetleg kisebb videókkal kiegészítve láttatni azt, ami egy kezdőre várhat a linux fronton.

További kellemes böngészést, disztróvadászatot minden csoport/fórum/Linux felhasználó társamnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

DE-k WM-ek, satöbbi.. Mé útálom a Gnome-ot?

Mint az virtuális ismerőseim körében ismeretes, Openbox fan vagyok nagyon régóta. Mégsem ezt ajánlanám olyanoknak, akiknek nincs türelme/id...