2012. jún. 27.

Dilemmáim....


Dilemmáim....

Kifejtem bővebben a méhlepényem(véleményem), remélem nem bántom meg senkinek a vallását, nem az a célom:

Annyit minden esetre tudni illik, hogy mire nem alkalmas, vagy csak korlátozottan a Linux. Vagy éppen alkalmas, csak korlátokkal... A lista egy közös halmaz is lehetne akár:

1)Gamer gépnek (csak ha legalább egy felső közepes kártyád van, és lemondasz az FSAA-ról, meg megbarátkozol a Wine adta
korlátokkal/lehetőségekkel)
2)CAD (vannak ugyan CAD progik Linuxra, de.....)
3)Video vágásra (vannak már erre is alkalmazások, meg születőben is van 1-2, de azért na...)
4)Webfejlesztésre (Ha élből gyűlölöd a Flasht, akkor nincs baj, mert bár van Adobe Air, meg van hozzá fejlesztőeszköz is, de azért az úgy mégsem egy Adobe Flash CS5.. Egyébként majdnem minden más megoldható Linuxon is)
5)Hangtechnikára, stúdiónak stb..(Sokan használnak erre Linuxot, vannak is hozzá megfelelő eszközök, csak sokszor több szoftvert kell alkalmazni Linuxon, hogy azt az eszköztárt kapjuk, amit más platformon egy szoftverbe össze tudtak gyúrni)

Minden másra alkalmas.. (webszervernek, NAS-nak, otthoni netezős gépnek, routerre, alkalmazásszervernek, nyomtatószervernek, satöbbinek, mindenmásnak.. :-D)


Az előbbiekhez még annyit fűznék, hogy valaki régebben itt azt írta, hogy egy asztali környezet miatt nem érdemes disztrót váltani, ha az lassú... Nos részben egyetértek, de ez sajna nem mindig lehet igaz..
Személy szerint(bár az én felhasználási területem még egyelőre igencsak a netezősfilmezősolvasgatós meg man pages bújós, scriptek és összefüggések keresősösös a fájlrendszerben) azt látom, hogy most megint egy olyan állomáshoz érkezett a Linux, ahol még élesebben elválik majd a geek az r=1-től... Kezdjük ott, hogy Unity..
Nekem nem lenne bajom az Ubuntuval, és még most is örlődök, mert nekem a csomagválasztéka megfelel, meg tetszenek a kényelmes szolgáltatásai is, amit más disztrók alá nehezen lehet csak berántani (Ubuntu One, Szoftware Center<-ez mondjuk szerintem a Linuxmintéktől származik, mert ők már sokkal korábban kezdeményezték a szoftver centert, sőt anno volt internetes adatbázisuk is.... Mert ha jól rémlik Ubiban még csak sima synaptic volt, amikor Mintben már volt center), de... A Unity egyelőre nem tetszik, pedig fél éve erőltetem magamra.. Nekem az a bajom vele, hogy egy 2GHz-es Core2Duo processzoros 2 GB ramos gépnek sok-sok másodperc, mire a Launcherben(vagy miazakávészínűplecsni) kilistázza az előzményeket... Openboxban a jobbklikkes asztali menüben meg azonnal a rendelkezésemre állnak ezek a dolgok.Miért kell Compizt használni? Miért nem lenne elég egy Cairo?? Mert nem lenne annyi efekt?
Én ugyan qrvára nem érzem magam geeknek, de a jelek szerint az vagyok, vagy már kezdek azzá válni, mert már elég sokat kell hegesztenem a Linuxot, hogy a "MODERN" 3 éves laptopomon élvezhető gyorsasággal reagáljon....
Továbbá én is fontolgatom egy SSD beszerelését a vinnyogó helyére, azt meg egy optibay-ben majd beteszem az amúgy is rég kipurcant DVD író helyére... Nagyjából 2 évig CrunchbangLinuxot használtam, azonban most, hogy kipróbáltam az Ubuntu 12.04-et, kezdett körvonalazódni számomra hogy:
Archlinux, Gentoo számomra azért nem pálya, mert azokkal megint egy ilyen több évre beszippantó szkriptturkáló örvénybe keverednék, ami nagyon hasznos is, de időrabló.... Tehát maradna mondjuk az Ubuntu alap, csak egy sima Openboxszal... Túl sok időt pazarlok a Linuxra, ugyanakkor nagyon sokat tanulok belőle, mégsem érzem elégnek, mindig többet akarok tudni, és minél többet tudok, annál hülyébbnek érzem magam, és annál későbbinek azt az időpontot, amikor majd érteni fogok hozzá... Viszont már sok dolog megy, ami pár éve még nem volt triviális(tehát a Linux is fejlődik): már a 3G modemek mennek szinte plug'n play, már a Pulseaudio is elég stabilnak mondható(viszonylag), és nem azzal kell majd kezdenem az asszony gépén, hogy a friss LinuxMint13-ból(mert neki bejöttek a mentolosok) azonnal kiírtom a Pulseaudio-t.. Nekem már rég eljött az a bizonyos "Linux Desktop Éve", már csak meg kéne tanulnom célirányos dolgokat tanulni rajta.. Mondjuk kezdetnek a hálózati lehetőségeket, lemezkezelést (nem GUI-n, hanem terminálban), majd akkor talán elégedett leszek, ha ezek is menni fognak :-D
DE-k WM-ek, satöbbi.. Mé útálom a Gnome-ot?

Mint az virtuális ismerőseim körében ismeretes, Openbox fan vagyok nagyon régóta. Mégsem ezt ajánlanám olyanoknak, akiknek nincs türelme/id...