2012. dec. 10.

Razor-qt - Az asztal, ahol élünk 15. rész


A méltán népszerű asztali környezet, a KDE nemrég egy "kistestvért" kapott a Razor-qt "személyében". Ugyan még nem kiforrott megoldás a Razor-qt, ennek ellenére már akár napi szinten is használható. Nagy testvéréhez hasonlóan, használhatjuk GTK+ alkalmazásokkal is. Mivel még erősen fejlesztés alatt áll, ezért előfordulhatnak összeomlások, hibák, viszont már most látható az az irány, melyet fejlesztői megcéloztak. Ez pedig nem más, mint a GTK+ alapokon nyugvó LXDE mellé egy Qt alapú megoldást kínálni a Linux felhasználók számára.

Mi a Razor-qt?
Mivel jelenleg magyar nyelvű leírás nem igazán található a Razor-qt témakörben, ezért bátorkodtam lefordítani, a weboldalukon található információt. A fordítás természetesen nem szó szerinti, az egyszerűbb értelmezhetőség érdekében.

A Razor-qt egy fejlett, könnyen kezelhető, és gyors asztali környezet, Qt alapokon. Azon felhasználók igényeire szabva, akik értékelik az egyszerű, gyors, és intuitív felületeket. Több asztali környezettel ellentétben, a Razor-qt gyengébb számítógépeken is hatékonyan használható. Annak ellenére, hogy a Razor-qt egy új projekt, már tartalmazza egy asztali környezet alapvető komponenseit:

Panel
Asztal
Alkalmazás indító
Beállító központ
Munkamenetek

Használhatjuk ezek mindegyikét is, vagy csak azokat a komponenseket, melyekre szükségünk van. A Razor-qt kiválóan együttműködik több ablakkezelővel is, a fejlesztőcsapat általában az Openboxot részesíti előnyben. De ezen kívül a legtöbb modern ablakkezelőt használhatjuk az fwwm2 -től a kwin -ig (igen a KDE környezet a Plasma Desktop nélkül is megoldható!). A Razor-qt egy új nyílt forrású fejlesztés, akár ön is segíthet a tökéletesítésében. Szívesen fogadjuk a hibajelentéseket, javaslatokat. Továbbá szabadon fordíthatja bárki a saját anyanyelvére, készíthet hozzá még vonzóbb grafikát, egyebet.

Tehát, ha úgy vesszük, a Razor-qt a KDE kistestvére, azaz a Razor-qt segítségével a KDE fejlett megoldásait alkalmazhatjuk gyengébb hardveres környezetben is. Ezidáig ez sajnos nem igazán volt lehetséges a KDE 4.0 verzió megjelenése óta. Ugyanis a KDE erőforrásigényének egyik oka maga a Plasma Desktop. Ez nem azt jelenti persze, hogy a KDE egy rossz asztali környezet lenne, csupán azt, hogy egy bizonyos határ alá sajnos nem tornászható az erőforrásigénye. Ám a GTK+ alapú megoldások mellé helyezve, vagy összehasonlítva, a Qt-ben, és a KDE komponensekben sokkal több lehetőség rejlik. Így nem csoda, hogy előbb-utóbb a "sovány" KDE iránti igény, megoldáshoz vezetett a Razor-qt képében.

Mi ennek a jelentősége? Amennyiben a Razor-qt fejlesztői elérik céljukat, lehetőség nyílik a KDE megoldásainak gyengébb hardverkörnyezetben való felhasználására a funkciók túlzott csorbulása nélkül. Ez már most is tapasztalható, ha az erősen fejlesztés alatt álló környezettel, teszünk egy bátor próbálkozást.

Megjelenés

A Razor-qt megjelenése meglehetősen puritán. Ennek ellenére nem tagadhatja le származását. A "gyári" beállítások szerint, a hagyományos alul panel(vagy tálca), rajta egy "startmenü" stílussal operál. Ahogy a KDE esetében is, itt is lehetséges az asztalra kisalkalmazásokat, azaz "widgeteket" helyezni. Ezek száma a projekt jelenlegi fázisából adódóan még elég szerény. A későbbiekben ez valószínűleg nagyban változik. Jelenleg egy óra, egy jegyzetfüzet, egy ikondoboz, valamint egy üdvözlő szöveg "dobható" az asztalra. Ezek mindegyike tökéletesen ellátja funkcióját.A Razor-qt

Asztal

Az asztalra helyezhető kisalkalmazások.

Ikonnézet, vagy ikondoboz
Ez a kisalkalmazás nagyon egyszerű, ám egy alapvető igényt szolgál. Segítségével megjeleníthetjük a munkaasztalon a felhasználói fiókunk "Asztal" mappájának, vagy bármelyik másik tetszőleges mappának tartalmát. Beállítási lehetőségei is ennek megfelelően egyszerűek, kiválaszthatjuk, hogy melyik mappát kívánjuk megjeleníteni.

Analóg óra
Egy egyszerű analóg óra. Beállítási lehetősége a másodperc mutató megjelenítésére, vagy elrejtésére korlátozódik. Nincs sem naptárfunkciója, sem ébresztés, vagy időzítő. Mindössze egy egyszerű óra, semmi több.

Notepad(jegyzetfüzet)
Az asztalra helyezhető jegyzetfüzet is egy meglehetősen egyszerű, ám hasznos kiegészítő eleme a Razor-qt felületének. Ugyan a beleírt szövegeket nincs módunk elmenteni, ám remekül együttműködik a vágólappal, így használhatjuk annak kiegészítőjeként.

Üdvözlőszöveg
HTML formázású szövegeket jeleníthetünk meg benne. Kíváncsiságból kipróbáltam, hogy ha hivatkozást helyezek el itt, megnyitja-e a webböngészőt. Hát nem. Egy internetkávézóban, vagy nagy irodai, ipari környezetben hasznos lehet, ha a háttérképtől függetlenül mindig látható információt szeretnénk megjeleníteni a képernyőn. Ha kezelné a hivatkozásokat, az fokozná a hasznosságát ennek a kisalkalmazásnak.

Panel

A panel alkalmazás is a Razor-qt minimalista alapelveit tükrözi. Tehát nem találjuk szemben magunkat egy már-már felfoghatatlan mennyiségű funkciót felsorakoztató beállítófelülettel. Ez természetesen egyáltalán nem baj, hiszen a Razor-qt-t pont ezért "szeretjük". A fentiek tükrében, az alábbi lehetőségeink vannak arra, hogy a panelt személyre szabjuk:

Panel beállításai, mérete, elhelyezése

- választhatunk az automatikus, valamint a kézzel beállított panelméret közt, megadhatjuk a panel magasságának méretét pixelekben
- a panel hosszúságát szabályozhatjuk pixelekben, vagy a munkaasztal méretének százalékos arányában
- meghatározhatjuk, hogy a panel a képernyő melyik szélén helyezkedjen el
- valamint azt is beállíthatjuk, hogy a képernyőszélen(egyedi méretű, tehát nem teljes szélességű panel esetén), jobb oldalon, bal oldalon, vagy középen legyen

Panel bővítmények

Jelenleg ezek száma is kevés, ám alapvető igényeknek épp megfelelő.

- alkalmazások menü
- asztalváltó (váltás a virtuális munkaasztalok között)
- asztal megjelenítése (az összes megnyitott alkalmazásablakot a tálcára minimalizálja)
- képernyővédő
- hangerő szabályzó
- cserélhető eszközök (USB, CD, DVD leválasztása, felcsatolása)
- gyorsindító (ide "ejthetjük" kedvenc alkalmazásaink parancsikonjait a menüből)
- CPU-figyelő
- color-picker (színválasztó)
- szenzorok (megjeleníti a számítógép hőszenzorainak aktuális méréseit)
- óra (a KDE-hez hasonlóan itt is van naptárunk, ha az órára kattintunk)
- paneltálca

A bővítmények jó részének van külön beállítási lehetősége, ahogy azt más asztali környezeteken is megszokhattuk.

Beállítóközpont (Configuration Center)

A Razor-qt is rendelkezik egy, a beállítási lehetőségeinket összefoglaló felülettel. Érdekes, hogy ez a felület magába foglalja a a KDE hasonló megoldásának elemeit is. Így egy helyen elérhetjük az összes rendszerbeállítást. A beállítóközpont tartalmazza az Openbox beállítópanelra (Obconf) mutató indítóikont is, arra az esetre, ha Openboxszal használjuk a Razor-qt-t. Ez egy egyáltalán nem elhanyagolható részlet. Hiszen ez azt mutatja, hogy az egyszerűség ellenére, fejlesztői próbálják minél felhasználóbarátabbra formálni a Razor-qt grafikus beállítási lehetőségeit. Integrálva a beállítási lehetőségek közül minél többet a beállítóközpontba. Lássuk, miket módosíthatunk, babrálhatunk jelenleg a Razor-qt funkciói közül.


A Razor-qt beállítőközpont

- Qt Configuration
Itt kiválaszthatjuk, hogy melyik téma-motort (theme engine) használják az alkalmazásaink, emellett további kezelőfelület specifikus beállítási lehetőségeink vannak. Betűtípusok az alkalmazásablakokban, továbbá érdekes az a funkció, melyben beállíthatjuk a minimális képernyő elem (leginkább gomb) méretet. Ez azoknak lehet érdekes, akik érintőképernyős eszközön szeretnék használni a Razor-qt-t.

- Razor Autosuspend Configuration
Ez a beállítási lehetőség arról tanúskodik, hogy a fejlesztőcsapat dolgozik egy saját energiagazdálkodást kezelő beállítómodulon. Itt beállíthatjuk, hogy mit tegyen laptopunk, amennyiben lehajtjuk annak képernyőjét, valamint az alacsony akkumulátor töltöttségi szint esetén, milyen műveletet hajtson végre.

- Razor Shortcut Configuration
Egyedi billentyűparancsokat hozhatunk létre, melyekkel segíthetjük a hatékonyságot.

- Razor Desktop Configuration
Itt választhatjuk ki, hogy az asztalt a Razor-qt, vagy az általunk használt ablakkezelő kezelje, valamint az asztali menü konfigurációs fájljának helyét "tudathatjuk" az asztali környezetünkkel. Végül kiválaszthatjuk az asztal háttérképét arra az esetre, ha a Razor helyett, inkább mégis az ablakkezelővel szeretnénk kezeltetni a munkaasztalt. (ez nálam nem működött, persze ez még sokat javulhat)

- Razor Notifications Configuration
A Razor-qt is rendelkezik saját asztali figyelmeztetésekkel, így ebben a beállítómodulban megváltoztathatjuk a figyelmeztetések képernyő pozícióját, méretét, a megjelenítés időtartamát.

-  Razor Mouse Theme Configuration
Az egérmutató témáját kezelhetjük itt.

- Razor Appearance Configuration
Beállíthatjuk a Razor-qt témáját, valamint az ikontémát. Jelenleg négy Razor asztaltéma közül választhatunk.

- Razor Session Configuration
A Razor munkamenet beállításokban választhatunk ablakkezelőt, Razor-qt komponenst. Továbbá az alapértelmezett terminálon, és webböngészőn kívül, kezelhetjük a munkamenet indításakor automatikusan induló alkalmazásokat.Razor-runner
A végére hagytam a Razor-qt alkalmazásindítóját. Hasonlóan a GTK+ asztali környezeteken megismert gmrun, LXLauncher alkalmazásokhoz, ez is egy meglehetősen egyszerű megoldás. A Razor-runner is az Alt+F2 billentyűkombináció hatására aktiválható. A beállíthatjuk, hogy a  képernyő felső szélén, vagy középen, esetleg az egérmutató alatt  jelenjen meg. Továbbá megváltoztathatjuk az előhívására szolgáló billentyűkombinációt.

A Razor-runner

Nos azt hiszem minden lehetőséget számításba vettem, ami jelenleg a Razor-qt "mozgatható" része. A Beállítóközpont többi része ugyanis erősen disztribúció, valamint alkalmazáskörnyezet függő, így ebben részletesen nem is merülnék el.

Használat

A Razor-qt-t kipróbáltam mind Openboxszal, mind pedig kwinnel. Minden működött, a beállítások közül egyedül a háttérképet nem sikerült beállítanom, ha nem a Razorral kezeltettem az asztalt. Ezt az igen apró kellemetlenséget leszámítva, semmi komoly problémába nem ütköztem. Talán még annyi, hogy ha a panelhez, adtam hozzá elemeket, utána egy kicsit megfontoltan reagált az azokat tartalmazó lista gördítése. De ennyi. Ez azt jelenti, hogy aki szeretne egy próbát tenni, már most is "megízlelheti" a borotvát (Razor), hogy egy morbid szóviccel éljek. Ugyan éles környezetbe nem ajánlom, mivel még fejlesztés alatt áll, de véleményem szerint már használható.

Szubjektív

Az már most is látható, hogy a Razor-qt, a KDE-vel "karöltve" egy igen ütőképes kis csapatot fog alkotni. Ezzel a KDE betörhet olyan helyekre is, ahol eddig az LXDE-nél, valamint az Openbox Standalone-nál "combosabb" kezelőfelület szóba sem jöhetett. Persze addig még elég sokat kellene faragni a Razor-qt étvágyából, hiszen a 286 megabájtot még a KDE-ből is sikerült "kicsikarnom". De mivel még jócskán van idő a stabil kiadásig, így elképzelhetőnek tartom, hogy ezt sikerülhet akár jelentősen is leszorítani. Egy fejlesztésének még jócskán kezdeti stádiumában lévő asztali környezetről elég nehéz véleményt formálni. Elvárásaim a Razor-qt-vel szemben ennek megfelelően nem nagyon voltak. Meglepődve tapasztaltam, hogy már most mennyire használható akár napi szinten is.  A stabil kiadással valóban "életre kelhet" egy Qt-alapú LXDE konkurens asztali környezet. Sőt, azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy a Razor-qt sokkal többet fog nyújtani az LXDE-nél. Őszintén várom az első stabil kiadást.

Summa summarum

A Razor-qt kipróbálását minden olyan kíváncsi Linux felhasználónak ajánlom, akit érdekelnek a kis rendszerigényű asztali környezetek. Kezdőknek is bátran merem ajánlani, hiszen már most ellátja a feladatát, fagyást, vagy összeomlást nem tapasztaltam.

A Razor-qt elérhető a legtöbb ismert Linux disztribúció szoftvertárolóiból. Részletesebb információ a projekt weboldalán is olvasható.

Cikksorozatom következő részének témája, az Enlightenment (DR17) asztali környezet lesz. További hasznos böngészést kívánok mindenkinek! - a szerk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

DE-k WM-ek, satöbbi.. Mé útálom a Gnome-ot?

Mint az virtuális ismerőseim körében ismeretes, Openbox fan vagyok nagyon régóta. Mégsem ezt ajánlanám olyanoknak, akiknek nincs türelme/id...