2018. jan. 27.

Manjaro Újra, avagy Fedora mégsem találtam meg...Distro-hopping back again....

Úgy tűnik mégsem olyan happy minden Fedora földön.. A Distro-hopping érámnak sem lett vége, vagy mégis, vagy mégse. Történt ugyanis, hogy F27-re váltásom után nem sokkal kijött Fedorára egy olyan kernelfrissítés, amivel be sem bootolt többé. Még annyit próbáltam, hogy a 26-ról frissített rendszerem helyett 27-et telepítettem frissen, de az is ezt produkálta a telepítés utáni frissítéskor. Megmondom őszintén, először arra gyanakodtam, hogy a sok telepítgetés-eltávolítgatás okozott a 26-nál valami végzetes hibát, ami miatt a kernelfrissítés csak olaj volt a tűzre, de nem. Most visszatértem Manjarora. Az Xfce editiont használom, azaz az alap Manjarot. Megy rendesen, közben volt már több kernel update is, úgy néz ki a grafikus alrendszer sem szarakodik. Még nem merem elkopogni, de lehet, hogy az opensource AMD GPU driver egyre jobban viselkedik, és kiadásról kiadásra jobb lesz tényleg. Játékok mennek, Discorddal még nem szórakoztam, egyelőre Rambox van megint.

Szóval most egy darabig, amíg minden flottul megy, marad a Manjaro. Természetesen ez is LTS kernellel megy, a 414-essel. Eddig 2 vagy 3 frissítés érkezett hozzá kernelpatch formájában, az egyik (amitől kurvára féltem) az a grafikus alrendszert érintette, a másik meg hálózati eszközmeghajtókkal kapcsolatos frissítés volt. Mindkettő után természetesen ujjaim keresztbe, majd reboot, aztán hangos felsóhajtás.. :-D

Közben agyaltam, hogy a Fedora-ban asszem a 4.13-as kernellel volt probléma. lehet, hogy ha váltottam volna Rawhide-ra, ami ugye Fedoráéknál a rolling rilísz, akkor a frissebb kernellel minden rendben lett volna. Viszont azt nem tudom mégcsak hallomásból sem, hogy Fedora Rawhide mennyire instabil, egy ismerősöm sem használ ilyet. Manjaro-ról legalább olvastam már magyar tapasztalatokat is. Fedora Rawhide-ról még angol nyelven is viszonylag kevés az infó. Vagy csak én vagyok annyira bezárva a google buborékomba, hogy inkább duckduckgo-val kéne keresni róla valami érdemlegeset.. Na mindegy ha ez így megy tovább legalább annyi ideig, mint ameddig a régi vasamon ment a Manjaro (több, mint fél év), akkor merem majd mondani, hogy igenis van helye a rolling disztróknak átlagos asztali felhasználásra is, nem csak hekkereknek. terminálban nem sokat szöszmötöltem, talán csak kedvtelésből adtam ki a grafikus frissítő helyett terminálban a "pacman -Syu" -t.

Az alap telepítés után csak a szokásos ment fel:

Rambox, Steam, Spotify, pcmanFM(Thunar helyett mindig ezt használom bármilyen disztrón Xfce környezetben), Vivaldi, Inkscape, Geany, Guake, a többi meg alapból felmegy (Libre Office, meg a többi egyéb)

A végére egy szokásos shot:Igen, megint a Darth Vaderes mellékhelyiségeseses...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

DE-k WM-ek, satöbbi.. Mé útálom a Gnome-ot?

Mint az virtuális ismerőseim körében ismeretes, Openbox fan vagyok nagyon régóta. Mégsem ezt ajánlanám olyanoknak, akiknek nincs türelme/id...