Ugrás a fő tartalomra

Személyes gondolatok az Androbittel kapcsolatban.

Olyan régen nem írtam már személyes dolgot a blogomba, hogy most meg is teszem.

Az a vád is érhetne az utóbbi pár hónapban, hogy "ez a csávó csak be kopipészteli az Androbites cikkeit"... Pedig az az igazság, hogy a cikkeket mindenkinek szánom, csak az Androbit lett egy olyan médium számomra, ami szélesebb rétegeknek juttatja el a cikkeimet, mint a blogom. Ez nem azt jelenti, hogy az Androbitet én csak kihasználom, hanem azt, hogy örvendetes módon kölcsönösen aknázzuk ki az egymásban rejlő lehetőségeket. Mivel tagja vagyok az Androbit "szerkesztőségének" ezért egy kicsit munkahelyemnek is tekintem. Ha én egy munkahelyen jól érzem magam, akkor célom, hogy a munkahelyemet támogassam. Nos ezért népszerűsítem is, ahol csak lehet. A közös céljaink pedig megegyeznek. Ezeket a célokat pedig összefoglalom egy kis listában:

- a nyílt forráskódú szoftverek megismertetése a hazai laikusokkal
- a Linux, mint alternatív operációs rendszer népszerűsítése
- a Linux minél felhasználóbarátabb, emberközelibb bemutatása, ismertetése a kezdő felhasználók számára
- a Linux közösség támogatása, népszerűsítése
- tévhitek, hiedelmek eloszlatása
- emellett a Linux objektív ismertetése, azaz a "tömjénezés" helyett a pártatlan, valódi hibákra, hiányosságokra is kitérő, korrekt tájékoztatás

A fenti listából látható, hogy szándékaim/szándékaink korrektek, úgymond a "jó célt szolgáljuk".
Pár napon/héten belül szándékozom jobban is támogatni az androbit.org -ot, oly módon, hogy itt a blogon is megjelenik majd egy-két link, vagy esetleg banner, vagy egy kisebb logó. Nem tolakodó, de észrevehető módon. Ez nem azt jelenti, hogy "benyaltam" az Androbitnek, hanem azt, hogy támogatom a hazai Linux közösség jelenleg legösszeszedettebb híradóját. A Youtube videóimban is meg fog jelenni az Androbit logo, sőt, a legutóbbi cikkemben már egy "Androbit" nevű felhasználói fiókkal "operáltam" a képernyőfelvételek alatt.

További kellemes informálódást mindenkinek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

openSUSE 42.2

Folytatódik openSUSE használatom története..

Ami azóta történt:

Már nem csak virtuálisan használom, hanem élesben
Már nem a 42.1-et, hanem a 42.2-t.

Eredetileg Xfce-vel telepítettem fel, de "ránéztem" a KDE 5.9.3-ra (remélem helyesen írtam a verziószámot). Eddig minden rendben. Boot idő kiváló, apró szokásos openSUSE-s óvintézkedések listája telepítés után:

1. Azonnal felvenni a packman repót
2. Telepíteni a kodekeket
3. KDE esetén belőni, hogy a VLC backendet használja
4. A network settingsben beállítani, hogy ne a Wicked, hanem a Network manager kezelje a hálózatot. (a boot idő igy SSD-vel lerövidül kb 9-10 másodpercre, az előzőleg 40(!!!) másodpercről). Mert az van, hogy bootkor a wicked vacakol a nettel, és ez sokáig tart neki.

Továbbra is negatívum/vagy nem tudom hova tegyem:

Yast....... Váááá annyira jó, hogy van egy GUI tool, amin lehet csesztetni a dolgokat, de néha annyira nehézkes.. És szénné pörgeti a procit egy laza szoftvermenedszer indítás is. Mondjuk ez az egés…

openSUSE Leap 42.1 What a bummer...

openSUSE újra és újra visszatér a gépre..

Nemrégiben lehetőségem volt gépet bővíteni, ezért gondoltam a megnövekedett háttértárnak hála, no meg, mivel először van SSD-m, kipróbálom megint az openSUSE-t. Az SSD-re való telepítésről eddig bibliányi anyagot olvastam. Majd azt a végkövetkeztetést vontam le, hogy:
- btrfs-ben alapból van autotrim - azért nem árt a /var, valamint a /tmp mappákat külön kezelni (mivel van HDD, ezért arra áttenni) Így is tettem. Bár így utólag elgondolkodva, lehet, hogy paranoid vagyok. A fórumon (hup) sokan azt írták, hogy felesleges para ez az SSD partícionálgatás, mert mire az írási lehetőségeinek végére ér, addigra úgyis vesz az ember nagyobbat. Mindegy, én azért még a / partíciójának becsekkoltam telepítés közben a noatime opciót is. Mert hogy ezt szépen lehet grafikus felületen ma már.
Na de a lényeget: Az openSUSE-nak legutóbb a 13.2  kiadását használtam hosszabb távon. Azóta egyszer próbáltam a Leap-et, de akkor még nem nyerte el a tetszésemet az új K…

openSUSE 42.1 A kaland folytatódik..

Kisebb balfékségem története:

Ma belefutottam egy érdekes hibába, bár valószínűleg én magam okoztam. Tegnap, mielőtt kikapcsoltam volna a gépet kipróbáltam/ki szerettem volna próbálni, milyen a Gnome az openSUSE Leap-en,  most hogy már SSD-ről fut a cucc, de el sem indult, de mivel már este volt, nem volt vele kedvem sokat xarakodni, szóval gondoltam jól van, akkor gyalu minden ami csak Gnome, gdme le, lightdm vissza.. Szóval vissza a jó öreg stabil Xfce-hez. No nem mintha a Gnome nem lenne az, csak mivel már megpiszkáltam a rendszert(volt csomag, aminél terjesztőt váltottam((vendor change))), így nem volt kedvem kibogozni a függőségi hibákat, csak. A lényeg, hogy valószínűleg szétcseszte azaz átállítgatta a pulseaudio configot a nagy Gnome uninstall, ezért Firefoxban a videók, Deadbeefben meg a zenéim mentek dupla sebességgel, hang nélkül(Deadbeefben dupla sebességgel ment a progressbar). Beírva a "double speed audio and video playback linux" kifejezést a gugliba, ezt dobt…