2011. dec. 3.

MIért szeretem az Openboxot?

Először is kezdjük azzal, hogy mi az az Openbox?
Nos az Openbox az egy ablakkezelő illetve inkább csak ablakozó Linuxra. Mint a többi *box is(blackbox, fluxbox) ez is nagyon kis erőforrás igényű, és igen közkedvelt a minimalista környezetet kedvelők körében. Azt is érdemes róla tudni, hogy a Gnome-mal, és a KDE-vel valamint az Xfce-vel ellentétben az Openbox nem egy teljes asztali környezet, hanem csupán az asztali elemek és az ablakok menedzselésére használatos.
Tehát ha valaki Openboxot használ, nyugodtan használhatja az egyéb asztali környezetekben már megszokott alkalmazásokat.
Nagyon nagy előnye, hogy bármilyen alkalmazást ami csak van Linuxra be tudunk ízzítani rajta. Sőt, kevert környezetet is kialakíthatunk: Gnome-Openbox, vagy KDE-Openbox-ot. Fájlkezelőnek tehát alkalmazhatunk Nautilust, Thunart(XFCE4 fájlkezelője) Dolphint, vagy akármit. Én leginkább a Pcmanfm-re esküszöm, mert nagyon keveset eszik, egyszerű, és még szkriptelhető is, akárcsak a Nautilus.

Miért is szeretem? Hát azért, mert nagyon kicsi az erőforrásigénye, könnyen testre szabható, és ha elég leleményes az ember, akkor akár fel lehet vértezni tiling-ablakkezelőkre jellemző funkciókkal is. mire gondolok?


  1. Ablakok elhelyezése billentyűkombinációkkal (képernyő jobb, bal oldalába, de akár a négy sarkába is).
  2. Billentyűkombinációk használata alkalmazásindításokra, valamint rendszerparancsokra is akár.
  3. Több munkaasztal kezelése (bár ez nem egyedi dolog a Linuxvilágban, hiszen a legtöbb ablakkezelő tudja ezt).
  4. Asztal terület méretének testre szabhatósága. (ez nagyon hasznos tud lenni, hiszen jobbklikkes menü van, így ha kifeszítek egy ablakot teljes képernyőre, akkor is marad 2 pixel helyem mellette, hogy egérrel előcsaljam az Openbox menüt)
  5. Teljesen testre szabható, valamint "pipemenu"-kkel kiegészíthető menü (azaz van egy csomó kis hasznos szkript, amit be lehet rántani a menübe, gondolok itt időjárás előrejelzésre, rendszer információk megjelenítésére, előzmények listázására, e-mail lekérdezésre, és még sok egyéb hasznosságra)
  6. Könnyen témázható, hiszen az Openbox themerc egyetlen szöveges fájl, plusz az ablakkezelő gombokat kell megrajzolni és kész.
  7. Három-négy szöveges fájl szerkesztésével, az egész kezelőfelületet, az automatikusan indítható alkalmazásokat, valamint a billentyűkombinációkat vezérelheti az ember egy egyszerű szövegszerkesztőben (én a Geany-t szeretem)
Ha valamit kihagytam volna, majd még leírom.
Bővebb információk az Openboxszal kapcsolatban angolul:


A következő pár cikkben mélyebben is beletúrok majd az Openbox konfigurálásába, illetve közzéteszem az általam használt konfigurációs fájlokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

DE-k WM-ek, satöbbi.. Mé útálom a Gnome-ot?

Mint az virtuális ismerőseim körében ismeretes, Openbox fan vagyok nagyon régóta. Mégsem ezt ajánlanám olyanoknak, akiknek nincs türelme/id...